Deel stembiljetten in Zeewolde onder de loep, kiezer mist voorkeurstem op BBB'er

ZEEWOLDE • Di 28 november 2023 | 11:54 • Dinsdag 28 november 2023 | 11:54

De gemeente Zeewolde is een deel van de stemmen van de Tweede Kamerverkiezingen dinsdag nagelopen. Het gemeentelijk stembureau in Zeewolde besloot daartoe omdat er mogelijk een voorkeurstem aan de verkeerde persoon was toegewezen.

De Kiesraad in Den Haag kreeg een melding van een stemmer. Die gaf aan op de nummer 21 van de BBB te hebben gestemd, maar zag die stem niet terug in het proces verbaal dat na afloop van het tellen is gemaakt.

Nummer 21 van BBB is Andrea van Veen uit Urk. In het officiële document staat dat er nul stemmen op haar in het desbetreffende stembureau zijn uitgebracht.

22 in plaats van 21
De stemmen van het desbetreffende stembureau zijn opnieuw bekeken. Daarbij werd gezocht naar het stembiljet met een rood vakje bij de nummer 21 van BBB.

Uiteindelijk bleek dat het stembiljet wel klopte, maar dat op het proces verbaal vervolgens een stem is toegewezen aan nummer 22. Dat is Jan-Sebastian van Lissum uit Amsterdam.

Omdat het maar om één stem gaat, heeft de fout verder geen gevolgen voor de uitslag.

Hertelling Almere
In Almere had de kiesraad verzocht om op 5 stembureaus de stemmen te hertellen. Uit de processen-verbaal werd niet duidelijk of de stemmenpassen en volmachten ook waren geteld.

Lees ook:
We hebben een overzicht gemaakt van andere opmerkelijke gebeurtenissen bij de verkiezingen. Zo zat er een scootmobiel vast in een stembureau in Zeewolde en was er een ruzie over een telmethode in Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel