Historisch proeflab Waterloopbos decor voor openluchtvoorstelling

MARKNESSE • Wo 30 augustus 2023 | 0:33 • Woensdag 30 augustus 2023 | 0:33

Het proeflab in het Waterloopbos bij Marknesse is het decor van een openluchtvoorstelling van theatergroep Sproet. De spelers komen bijna allemaal uit de Noordoostpolder en ze voeren een stuk op dat gaat over armoede door de jaren heen en hoe je die armoede overleeft. Het stuk heet De Goot.

Het speelt zich letterlijk in de goot af. "Maar het heeft niks met de oorsprong van de Deltagoot in het proeflab te maken" zegt Joos Vos van de theatergroep. In het proeflab werden vroeger op schaal proeven uitgevoerd om daarmee waterbouwkundige kennis te verkrijgen. Die kennis is onder meer gebruikt bij de aanleg van de Deltawerken in Zeeland. Tegenwoordig is het proeflab van Natuurmonumenten en kun je er vrij rondlopen.

De voorstelling begint al bij de parkeerplaats. Het publiek wandelt over de weg naar Deltagoot en passeert een tijdlijn. Die geeft weer hoe mensen in de afgelopen tientallen jaren in armoede leefden. "We hadden in het begin bedelaars neergezet uit ongeveer 1932" zegt Joos. Het publiek zag onder andere een zwerver met een winkelwagen. "We noemen het ook de Weg der Ellendigen" zegt Joos.

Het publiek mag zelf een plek zoeken op de twee tribunes die op een dijk zijn geplaatst. Sommige mensen hebben een kussen of een warm dekentje meegenomen. Kort voor de voorstelling trok er nog een flinke bui over het terrein van de openluchtvoorstelling. Dat veroorzaakte kortsluiting waardoor een deel van de verlichting niet werkte. Dat moest eerst worden opgelost en de opvoering begon daarom iets later, maar daar hoorde je niemand over klagen.

De Goot wordt op woensdag, vrijdag en zaterdag nog een keer opgevoerd. De voorstellingen zijn uitverkocht, alleen voor de zaterdag zijn er nog kaartjes beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel