Grote groep lepelaars in Oostvaardersplassen gespot

FLEVOLAND • Do 7 september 2023 | 15:07 • Donderdag 7 september 2023 | 15:07

Een grote groep lepelaars is deze week neergestreken in de Oostvaardersplassen. Volgens vogelaars gaat het om ruim zestig vogels en is het voor het eerst dat er in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere zo'n grote groep is gezien.

Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming Nederland zegt dat het grote aantal meerdere oorzaken kan hebben. De afgelopen jaren zijn er steeds meer lepelaars. Dat heeft volgens Scheurkogel te maken met de hoeveelheid voedsel dat in een gebied aanwezig is. "Misschien heeft de moerasreset die Staatsbosbeheer heeft gedaan positief bijgedragen", zegt hij. De waterstand in het gebied is flink verlaagd om voor meer biodiversiteit in het gebied te zorgen. Daarmee is in 2018 mee gestart. "Waardoor lepelaars misschien beter voedsel kunnen vinden" zegt Scheurkogel.

Het broedseizoen van de vogels is inmiddels voorbij. De kans dat de lepelaars nog een tijdje te zien zijn, is volgens Scheurkogel behoorlijk groot. De vogelaar zegt dat de lepelaars nu nog aan het 'opvetten' zijn om straks de reis naar andere gebieden te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel