Prinsjesdag: kabinet houdt ondanks bezuinigingen vast aan Lelylijn

FLEVOLAND • Di 19 september 2023 | 15:54 • Dinsdag 19 september 2023 | 15:54

Ondanks de noodzaak om te bezuinigen houdt het demissionaire kabinet vast aan de plannen voor de aanleg van de Lelylijn. Dat is de geplande spoorlijn van Lelystad naar Groningen via Noordoostpolder en Friesland. Dat schrijft het kabinet in de vandaag gepresenteerde stukken voor Prinsjesdag.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt op de begroting tot 2036 totaal twee miljard euro te moeten bezuinigen op het zogeheten Mobiliteitsfonds. Daarin zitten plannen voor onderhoud en de aanleg van wegen, spoor-, en vaarwegen. Dat komt neer op 150 miljoen euro per jaar.

Vier miljoen voor onderzoek
Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen melden dat ze niet willen snijden in de budgetten voor onder meer het bereikbaar maken van nieuwe woonwijken, maar ook niet op de Lelylijn. Voor onderzoeken naar de spoorlijn is volgend jaar vier miljoen euro beschikbaar. Het kabinet kiest er voor om geld weg te halen dat was gereserveerd voor het doortrekken van de Noord/Zuid-metrolijn van Amsterdam Zuid naar Schiphol. Aan het project wordt wel doorgewerkt, op weg naar een voorkeursbeslissing in 2025.

Het ministerie zegt dat er tot eind volgend jaar verder wordt gewerkt aan de plannen voor de Lelylijn, waaronder verschillende alternatieven voor het tracé tussen Lelystad en Groningen en de kostenramingen. Ook wordt verder onderzocht wat de 'brede meerwaarde' is van de spoorlijn voor Noord-Nederland.

De Lelylijn maakt ook deel uit van een voorstel aan de Europese Commissie en het Europees Parlement, waarmee wordt gehoopt dat de spoorlijn op geld kan rekenen uit een Europees fonds voor vervoersnetwerken. Een besluit hierover wordt nog dit jaar verwacht.

"Blij en verheugd"
Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder is blij dat de plannen op tafel blijven. Zijn woordvoerder laat weten dat de gemeente er ook al op gehoopt had en verwacht had dat dat zou gebeuren, vanwege de gesprekken die lopen over op welke wijze de Lelylijn door de Noordoostpolder gaat lopen. "We zijn blij en verheugd", aldus de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel