Wethouder vraagt om begrip voor veel duurdere Michiel de Ruyterbrug: "Geen klein bier"

URK • Do 21 september 2023 | 6:34 • Donderdag 21 september 2023 | 6:34

Over de extra miljoenen voor de nieuwe Michiel de Ruyterbrug op Urk heeft hij zich echt wel achter de oren gekrabd. Maar toch trekt wethouder Nathanaël Middelkoop de conclusie dat het grootste deel van de 2,6 miljoen euro extra niet voorzien had kunnen worden. Dat was het antwoord van de wethouder op kritische vragen van de raadscommissie over de budgetoverschrijding.

Tijdens het behandelen van de jaarlijkse tussenrapportage bleek het bedrag voor sommige commissieleden nog steeds moeilijk te slikken. En dat er discussie over was begreep Middelkoop ook wel: "Het is geen klein bier." Maar hij kon hooguit zeggen dat zijn voorganger zeven jaar geleden bij het bepalen van het oorspronkelijke krediet wat "te scherp aan de wind had gezeild".

Volgens de wethouder is de Michiel de Ruyterbrug nu eenmaal een enorm complex project gebleken. Hij hoopte dan ook op enig begrip voor de overschrijding: "Leuker kan ik het niet maken. Het project is nu financieel afgerond. En over een paar maanden is de brug inzetbaar als ontsluiting van de nieuwe Zeeheldenwijk." De commissieleden gaven Middelkoop het voordeel van de twijfel. Hoewel de tussenrapportage tijdens de komende raadsvergadering nog wel inhoudelijk besproken gaat worden, lijkt iedere fractie er mee in te gaan stemmen.

Inflatie en stagnatie
Volgens de gemeente is het prijskaartje voor de nieuwe verkeersbrug vooral hoger uitgevallen 'door prijsindexatie als gevolg van de inflatie'. De bouw van de brug liep daarnaast vertraging op door de strengere regels rond stikstof en PFAS. Ook moest er onverwacht extra archeologisch onderzoek rond het bouwterrein worden gedaan. In de tussentijd liepen de kosten van materiaal, energie en arbeid op. Daardoor is de gemeente uiteindelijk veel duurder uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel