Nieuwe brug naar Zeeheldenwijk bijna drie miljoen duurder dan eerder gedacht

URK • Wo 13 september 2023 | 19:21 • Woensdag 13 september 2023 | 19:21

De Michiel de Ruyterbrug naar de nieuwe Zeeheldenwijk op Urk gaat naar verwachting 2,6 miljoen euro meer kosten dan oorspronkelijk was geraamd. Dat blijkt uit een tussenrapportage die volgende week door de gemeenteraad wordt besproken.

De gemeente waarschuwde vorig jaar al dat de bouw minstens een miljoen duurder uit zou vallen. Maar nu de brug over de Urkervaart is opgeleverd en alle rekeningen binnen zijn, blijkt het om bijna drie miljoen euro te gaan. Volgens burgemeester en wethouders is het prijskaartje vooral hoger uitgevallen 'door prijsindexatie als gevolg van de inflatie'.

De bouw van de brug liep vertraging op door de strengere regels rond stikstof en PFAS. Ook moest er onverwacht extra archeologisch onderzoek rond het bouwterrein worden gedaan. In de tussentijd liepen de kosten van materiaal, energie en arbeid op. Daardoor is de gemeente uiteindelijk duurder uit.

Naast deze tegenvaller, heeft de gemeente ook een aantal meevallers, zo blijkt uit de tussenrapportage. Zo verwacht de gemeente bijvoorbeeld dit jaar een kleine half miljoen euro over te houden aan het verstrekken van bouwvergunningen voor woningen en appartementen in de nieuwe Zeeheldenwijk. Urk verwacht 2023 met een positief saldo te kunnen afsluiten.

In een eerdere versie van dit bericht stond het bedrag 2,8 miljoen euro genoemd. Dat is later nog door de gemeente bijgesteld naar 2,6 miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel