Onderzoek: provincies schuiven besluiten voor zich uit, Flevoland ook

FLEVOLAND • Wo 27 september 2023 | 0:26 • Woensdag 27 september 2023 | 0:26

De nieuwe besturen in de twaalf provincies maken in hun plannen voor de komende vier jaar weinig concrete keuzes. Lastige onderwerpen als klimaat, stikstof en energie worden wel benoemd, maar het ontbreekt aan harde besluiten. De provincies schuiven die voor zich uit of op het bordje van het Rijk.

Dat concludeert organisatieadviesbureau Berenschot in een onderzoek over de coalitieakkoorden van alle twaalf provincies. De akkoorden zijn gesloten na de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart. In tien van de twaalf provincies zit de BBB nu in het dagelijks bestuur. Dat geldt ook voor Flevoland, waar ook de PVV voor het eerst deelneemt aan een college van Gedeputeerde Staten.

Stikstofprobleem
Om te kijken hoe provincies over onderwerpen denken, heeft Berenschot alle akkoorden op trefwoorden en plannen onderzocht. Berenschot constateert besluiteloosheid bij onder meer het stikstofprobleem. Negen van de twaalf provincies zeggen niet mee te werken aan gedwongen onteigening van piekbelasters. Dat kunnen bedrijven maar ook agrarische bedrijven zijn die te veel stikstof uitstoten. Dat geldt ook voor Flevoland. Hoe het stikstofprobleem moet worden aangepakt, laten de provincies in het midden.

Berenschot spreekt van een impasse. Het bureau vindt dat de provincies, het Rijk en de waterschappen om tafel moeten om die te doorbreken, want nu wacht iedereen op elkaar. Samenwerking is ook hard nodig op het gebied van schoon water, waarvoor in 2027 nieuwe Europese richtlijnen gaan gelden.

Economie
Uit de analyse blijkt dat economie en landbouw voor alle provincies belangrijke thema’s zijn. In Flevoland worden economie, ondernemers en werkgelegenheid zelfs vaker genoemd dan elders.

Over klimaat en energie gaat het veel minder, hoewel dat voor kiezers juist belangrijke thema’s waren in de campagne. Een aantal provincies werpt belemmeringen op voor de komst van meer windmolens en zonneparken. Flevoland stelt dat de grens van het aantal windparken is bereikt. Tegelijk hebben veel provincies zorgen over de capaciteit van het stroomnet.

Onderwerpen als kunst en cultuur raken volgen Berenschot in veel provincies ondergesneeuwd. Op Limburg na geldt dat ook voor het onderwerp bestuurscultuur en integriteit.

Zeven provincies, waaronder Flevoland, hebben hun plannen laten doorrekenen, de overige vijf doen dat later. Provincies geven de komende vier jaar vooral extra geld aan verkeer en vervoer en aan de regionale economie. Opvallend genoeg is er ondanks de beperkte aandacht ook meer geld voor cultuur en maatschappij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel