Sloop onvermijdelijk na instemming gemeenteraad met plan voor oudste straten Emmeloord

EMMELOORD • Di 3 oktober 2023 | 6:35 • Dinsdag 3 oktober 2023 | 6:35

De kogel is door de kerk. De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond ingestemd met de (sloop)plannen voor de Rietstraat en Zeebiesstraat. In totaal waren 17 stemmen voor en 11 stemmen tegen het plan. Daarmee heeft de raad groen licht gegeven voor het nieuwbouwplan van woningcorporatie Mercatus.

De beslissing om deze oudste straten van Emmeloord te transformeren tot een eigentijdse woonomgeving kwam echter niet zonder controverse en tegenstand. Er werd kritiek geuit over de rol van Mercatus in het betrekken van de buurtbewoners en omwonenden in het besluitvormingsproces. Tobias van Dijk van ChristenUnie/SGP wilde tijdens een speciaal ingelaste schorsing zelfs andere partijen ervan overtuigen om het besluit uit te stellen. Het bleek een vergeefse moeite.

Dat de raad heeft ingestemd met het plan betekent niet automatisch dat huidige woningen direct worden gesloopt. Het plan van Mercatus moet eerst verder worden uitgewerkt. Daarnaast moeten meerdere vergunningstrajecten worden doorlopen. Waaronder ook het traject voor de sloop van de huidige woningen.

Omwonenden niet blij
Omwonenden van de naastgelegen Hoefbladstraat waren bij de vergadering aanwezig omdat ze tegen het verdwijnen van een speelveldje in de buurt zijn. Dat zou deels moeten wijken voor nieuwbouw. Maandagavond werd duidelijk dat een deel van het speelveld verdwijnt en zo'n 70 procent behouden blijft. Toch zijn de omwonenden daar niet tevreden mee, zoals onder andere Suzan van Eerdt. "Wij zijn het er als buurt absoluut niet mee eens, want als groen weg is, dan komt het niet meer terug." Ook vindt ze het jammer voor Emmeloord zelf. "Het plan van nieuwe woningen is een stijlbreuk van Emmeloord."

De buurtbewoners gaan nu kijken of ze een online petitie kunnen starten en zullen bezwaar maken wanneer het bestemmingsplan gewijzigd gaat worden.

Dubbel gevoel
Wethouder Toon van Steen gaf na afloop aan niet blij te zijn, maar wel tevreden dat een meerderheid van de raad heeft ingestemd met het plan. “Het is dubbel. We zien gewoon de emotie die in de Rietstraat zit en in de straten eromheen.” Daar voegt hij even later aan toe: “Overal waar participatie plaats vindt blijf je mensen hebben die niet tevreden zijn met wat er voorligt.”

Woningcorporatie Mercatus, die het vernieuwingsproject leidt, heeft eveneens toegegeven dat het proces niet vlekkeloos is verlopen en dat er ruimte is voor verbetering in de communicatie met de bewoners. “Het proces moet beter”, zegt directeur Judith de Groot die gelijktijdig aangeeft blij te zijn met het besluit. De Groot geeft aan dat ze het contact met de buurtbewoners in het vervolgproces wil verbeteren. “Dat betekent toch met de mensen in gesprek zijn. Ook weer individueel bij mensen langs. Dat hebben we ook in huis zo afgesproken, dus we gaan weer langs de mensen. We doen ook verslag van de gesprekken die wij voeren met de mensen individueel, zodat mensen kunnen nalezen wat er is afgesproken.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel