Waterpeil in Swifterbos weer op orde dankzij windparkexploitant

SWIFTERBANT • Di 3 oktober 2023 | 15:01 • Dinsdag 3 oktober 2023 | 15:01

Uitgediepte watergangen, nieuwe waterstuwen, glooiende hellingen voor amfibieën, wilgen voor de bever en een paaipoel voor vissen. Dankzij al deze aanpassingen is de waterhuishouding in het Swifterbos weer helemaal op peil. De werkzaamheden zijn betaald en uitgevoerd door SwifterwinT, de exploitant van de 37 windmolens die in de omgeving van Swifterbant zijn verrezen.

Het Swifterbos verdiende een 'water-reset', omdat de hoofdsloten in de loop der jaren waren dichtgeslibd. Ook de zogenoemde duikers in het bos waren aan vervanging toe. Met de recente aanpassingen kan het Swifterbos zich weer beter door natte en droge periodes heen slaan.

Sinds de klimaatverandering begon, zijn waterhuishoudingen niet langer gericht op het zo snel mogelijk afvoeren van overtollig water. "Het is noodzakelijk geworden om in droge periodes in de zomer het water langer vast te houden", vertelt boswachter Vahid Dizdarevic van Staatsbosbeheer.

Op een natuurvriendelijke manier is ervoor gezorgd dat het Swifterbos regenwater langer vasthoudt. Zo is bijvoorbeeld het talud van de sloten aan één kant minder steil gemaakt.

Verder is de bodem van de tocht breder gemaakt en zijn er vier in hoogte verstelbare, onderhoudsarme stuwen geplaatst. In de winter staan deze stuwen laag, zodat overtollig regenwater via de sloten kan worden afgevoerd. In het voorjaar, richting de zomer, worden de stuwen omhoog gedraaid. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat regen die valt, in het Swifterbos blijft.

Windpark compenseert aangelegde funderingen

SwifterwinT heeft alle aanpassingen in het bos betaald en zal deze ook de komende 25 jaar blijven onderhouden. "Voor het bouwen van de windmolens van WindplanBlauw zijn funderingen en wegen aangelegd. Die verhardingen hebben invloed op de waterhuishouding en dat moeten we ergens compenseren", vertelt Stephan de Clerck van SwiterwinT. "Door dat in het bos te doen heeft Swifterbant er ook zichtbaar wat aan. Dat vonden wij wel belangrijk."

Hoeveel geld er voor de aanpassingen in het bos en het onderhoud in de komende jaren wordt uitgetrokken, willen de betrokken partijen niet vertellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel