Oudste straten van Emmeloord weer terug in originele stijl

EMMELOORD • Vr 13 oktober 2023 | 6:00 • Vrijdag 13 oktober 2023 | 6:00

De Rietstraat en de Zeebiesstraat in Emmeloord worden grotendeels teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. Dat blijkt uit het herinrichtingsplan voor de beide straten van woningcorporatie Mercatus. De huidige woningen komen uit 1943. Het zijn de oudste permanente woningen van Noordoostpolder. De meeste woningen worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

De beide straten kenmerken zich door eenvoudige rijtjeswoningen. Het zijn vooral huurwoningen. Die zijn toe aan een grondige renovatie, maar dat is kostbaar. "Als we dat doen kunnen de kosten oplopen tot zo'n 270.000 euro per woning, legt Sander Eising uit. Hij is projectleider van Mercatus. De kosten van renovatie zou niet opwegen tegen de kosten voor sloop en nieuwbouw. Daarom is er voor dat laatste gekozen.

Parkeren achter de huizen

De nieuwe woningen gaan er aan de buitenkant bijna net zo uitzien als de oorspronkelijke woningen. Ze worden net zo hoog, worden uitgerust met schuine daken met rode dakpannen en de woningen krijgen in de woonkamer twee ramen in plaats van één grote. "Zo waren de oorspronkelijke woningen ook" zegt Eising.

Meer groen, minder parkeerplekken

De straat gaat grotendeels wel veranderen. "Het groen komt weer terug", legt Eising uit. Naast de rijbaan wordt een strook aangelegd met gras en bomen. Dit gaat ten koste van parkeerplaatsen. "Mensen kunnen straks hun auto achter het huis parkeren." Op de bouwtekening is te zien dat daarvoor parkeerplaatsen worden aangelegd.

De oorspronkelijke woningen hebben een lange achtertuin. Die werd vroeger gebruikt om groenten te verbouwen. De eerste bewoners, de pioniers van Noordoostpolder, waren grotendeels zelf voorziend omdat er nog geen winkels waren. "Zulke grote tuinen willen veel mensen niet meer", zegt Eising, terwijl hij in de Rietstraat achter de woningen loopt. In sommige tuinen staat het onkruid meters hoog of ligt er afval. Andere tuinen zien er netjes uit.

Bij de herinrichting worden de achtertuinen van de meeste woningen een stuk kleiner. Daar komen pareerplaatsen en er worden twee hofjes aangelegd. De woningen in de hofjes zijn even hoog, maar zien er anders uit om daarmee aan te geven dat ze niet lijken op de oorspronkelijke woningen uit de Zeebiesstraat en Rietstraat.

Hofje tussen Rietstraat en Zeebiesstraat

Wanneer de eerste woningen worden gesloopt is niet bekend. De verwachting is dat dit nog wel twee jaar gaat duren. Dat heeft met procedures en voorbereidingen te maken. Niet alle woningen worden afgebroken. Een enkel huizenblok blijft staan, omdat er woningen tussen zitten die niet van Mercatus zijn. De woningen in zo'n blok worden gerenoveerd. Mercatus wil met woningeigenaren in gesprek om samen aan de renovatie van het gehele blok te werken.

Petitie
Bewoners van de naastgelegen Hoefbladstraat zijn online een petitie begonnen. Ze zijn boos dat door de nieuwbouwplannen een deel van een speelveld in de buurt dreigt te verdwijnen. Die petitie was donderdagavond ruim 400 keer ondertekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel