Tien houten bruggen in Almere moeten weg of worden vervangen

ALMERE • Ma 16 oktober 2023 | 6:02 • Maandag 16 oktober 2023 | 6:02

Tien bruggen in Almere Haven, Stad en Buiten moeten de komende jaren worden vervangen of weggehaald. Het gaat om houten bruggen die in de beginjaren van Almere zijn gebouwd. Volgens het college van burgemeester en wethouders is 'de rek er nu uit' voor deze bruggen.

Het gaat om de Voetbalbrug, Oranjewoudbrug, Twickelbrug, Baarsbrug, Overheen, Rooseveltbrug, Groenbrug, Zandbrug en Prinsenbrug. In de jaren '80 en '90 was het goedkoper om voor fietsers en voetgangers houten bruggen te bouwen, in plaats van staal en beton te gebruiken. Ook waren composietvarianten nog niet of onvoldoende ontwikkeld. Door de keuzes bij het aanleggen van de stad heeft de gemeente nu zo'n zeventig houten bruggen in beheer.

Maar die houten oeververbindingen gaan wel een stuk minder lang mee. Volgens het college is de afgelopen jaren al een 'behoorlijk aantal' bruggen vervangen, maar moeten er ook nog heel veel meer aangepakt worden. De budgetten voor het beheer van de openbare ruimte staan onder druk, en hoewel er in het coalitieakkoord is afgesproken om meer geld uit te trekken, moet de gemeente goed kijken waar het geld aan uitgegeven wordt. De conclusie is dat er op korte termijn niet voldoende geld is om alle bruggen te vervangen.

Al vier jaar afgesloten
In 2015 werd al besloten dat er houten bruggen moesten worden weggehaald. Vervanging was niet nodig, omdat er nog andere bruggen in de buurt waren. Ook is het verwijderen volgens het college ingewikkelder dan gedacht. Daarom werd het weghalen van de bruggen uitgesteld, maar nu zijn tien bruggen toch echt op.

Zo is de brug De Overheen in Almere Haven al vier jaar lang afgesloten om onveilige situaties te voorkomen en bereikt de Voetbalbrug in Almere Stad dit jaar nog het einde van de levensduur. Ook de Oranjewoudbrug in Almere Buiten is al snel aan het eind van zijn Latijn.

Het college heeft daarom aan de gemeenteraad voorgesteld om de Voetbalbrug en de Oranjewoudbrug weg te halen. Dat kost in totaal 92.500 euro, heel wat goedkoper dan het vervangen van de bruggen. Dat kost in totaal namelijk 690.000 euro. Ook de Twickelbrug in Almere Buiten, de Baarsbrug in de Waterwijk (Stad) en Dinkelbrug bij de Leeghwaterplas in Stad moeten worden verwijderd. Nieuwbouw van deze bruggen zou in totaal bijna 1,6 miljoen euro kosten, maar het weghalen in totaal 138.750 euro.

Misschien later aangepakt
Voor de Overheen in Almere Haven, Rooseveltbrug in de Staatsliedenwijk (Stad), Groenbrug in Haven, Zandbrug in Haven en Prinsenbrug in de Staatsliedenwijk (Stad) wordt nu gekeken of er genoeg geld is om ze te vervangen. Deze bruggen liggen nu op plekken waar in de toekomst nog gebouwd gaat worden en andere ontwikkelingen gepland staan. Dit najaar wordt een besluit genomen over het geld voor de vervanging. Als er geen geld beschikbaar is, worden de bruggen mogelijk alsnog verwijderd, maar hier moet dan eerst nog een nieuw besluit over worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel