Dronter proef toont aan: reeën van camping weren zorgt niet voor minder teken

DRONTEN • Ma 16 oktober 2023 | 17:31 • Maandag 16 oktober 2023 | 17:31

Reeën van een kampeerterrein weren zorgt er niet voor dat er minder teken op de camping zijn. Dat blijkt uit een onderzoek op een terrein in Dronten en in het Gelderse Lochem. Daar zijn hekken neergezet om de reeën te weren.

Het is een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR). Vooral op kampeerterreinen is de tekendruk fors gestegen en de vraag is hoe dat komt.

De verwachting is dat reeën zorgen voor de verspreiding van teken. De viervoeters zouden ‘vrijwel exclusief gastheer zijn van tekenvrouwtjes’. Dat blijkt uit verschillende proeven met het weren van grote (wilde) hoefdieren. In afgesloten gebieden daalt de tekendruk.

Proef bij De Roggebot
Om te onderzoeken of dat ook met reeën in de omgeving van kampeerterreinen het geval is, loopt van 2019 tot 2023 het project MIN-TEKEN. Twee terreinen zijn afgeschermd: het kampeerterrein De Roggebot in Dronten en De Valkenbelt in Lochem. Het aantal teken daar werd vergeleken met 't Springendal bij Ootmarsum waar reeën vrijwel in-en-uit blijven lopen.

Amper effect
Maar het afrasteren van de Roggebot heeft 'amper effect op de tekenpopulatie', zegt Braks in een reactie. "We proberen een deuk in een pakje boter te slaan, maar dat is nu nog niet gelukt." Uit het onderzoek blijkt dat tekendichtheid op de terreinen die zijn afgesloten voor reeën niet veel lager was dan gebieden waar deze hoefdieren wel in-en-uit kunnen blijven lopen.

Wat het RIVM betreft is het nog geen einde oefening. Braks: "We zetten door want we hebben geïnvesteerd in de hekken. Het zou jammer zijn om ze nu af te breken." De kosten van de hekken zijn 20.000 euro per hek. "We gaan terug naar het tekenbord om te kijken wat je wel kan doen om te kijken wat wel werkt." Het project wordt in ieder geval met een jaar verlengd om meer data te verzamelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel