Vertrekkend rector Porteum: oordeel inspectie was te vroeg en te hard

LELYSTAD • Zo 22 oktober 2023 | 10:19 • Zondag 22 oktober 2023 | 10:19

De onderwijsinspectie zou vorig jaar te vroeg een te hard oordeel hebben geveld over de fusieschool Porteum in Lelystad. Dat vindt rector René Leber die volgend jaar 67 wordt en met pensioen gaat.

De onderwijsinspectie typeerde de middelbare school als 'zeer zwak' en de opleidingen kregen 'zware onvoldoendes'. Leber blikt terug. "Nee, dat was geen lekkere start, daar zal ik heel eerlijk over zijn. Ik vond het ook niet terecht van de inspectie. Als je een nieuwe school start, heb je in Nederland drie jaar de tijd om het op te bouwen. Wij hebben dat toen niet gekregen."

Het steekt Leber vooral dat er direct een oordeel kwam van 'zeer zwak'. Leber: "Ze mochten er best een oordeel over geven. Maar ze mochten dat nog niet als 'zeer zwak' bestempelen. Ze hadden moeten zeggen: we zien het, jullie zijn bezig, er moeten een aantal dingen beter, we geven jullie zoveel tijd, zonder dat oordeel."

Porteum start in coronatijd
Najaar 2021 ging onderwijscampus Porteum van start, een fusie van de drie middelbare scholen in Lelystad. In totaal 3500 leerlingen en honderden docenten. Leber: "In het begin was het wel lastig omdat we in de voorbereiding te maken hadden met corona. Online kon wel 't één en ander, maar we hadden het ons iets anders voorgesteld. Ook nog eens drie verschillende culturen van SGL, Rietlanden en Arcus, dat waren best verschillende scholen. En toch hebben we het gered."

Na ruim een jaar strugglen kwam een paar maanden geleden licht aan het einde van de tunnel. Zelfs een pluim van de onderwijsinspectie voor de verbeteringen. De nieuwe rector -een vacatureprocedure loopt nu- zal vooral verder moeten opbouwen. "Nu hebben we echt alle kans om het onderwijs beter te maken", gelooft Leber.

Na het pensioen

René Leber gaat na 42 jaar in de onderwijswereld in maart 2024 met pensioen. "Ik heb er eigenlijk nog geen zin in, maar het begint een beetje te wennen. Neem van mij aan dat het niet betekent dat ik niks meer ga doen. Er worden nog zoveel mensen gevraagd in het onderwijs, ook voor kortere periodes. Met mijn ervaring wil ik dat heel graag blijven doen. Dan blijf ik toch nog een beetje in contact met de leerlingen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel