Mag een raadslid tegelijk ook voorzitter van een hockeyclub zijn?

ALMERE • Zo 22 oktober 2023 | 19:15 • Zondag 22 oktober 2023 | 19:15

Raadslid Toon van Dijk is actief voor de PVV Almere en tegelijkertijd voorzitter van de Almeerse Hockey Club. Die dubbele functie riep afgelopen week vragen op bij hockeyclub Buitenhout HMC. Volgens Wim Voermans, hoogleraar Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, mag Van Dijk die dubbele pet hebben.

Van Dijk is sinds oktober voorzitter van de club en moet de noodlijdende club weer financieel gezond maken. De Almeerse Hockey Club kampt met financiële problemen en zoekt met de gemeente naar een oplossing. De schulden van de club worden rond de zes ton geschat.

Bij Buitenhout HMC, de andere hockeyclub van Almere, roept de dubbele functie van Van Dijk vragen op. "Ik vind het heel bijzonder dat iemand voorzitter is van Hockey Club Almere en voorzitter is van een politieke partij. Ik weet niet of het wel een gezonde situatie is", vroeg René Dekker zich af.

Nevenactiviteiten
Voermans constateert dat in de Gemeentewet is geregeld dat de dubbele functie is toegestaan. Daarin is vastgelegd dat een raadslid ook nevenactiviteiten mag uitoefenen, mits deze bekend zijn bij de gemeente.

Alleen als Van Dijk als gemachtigde zou optreden namens de hockeyclub in het contact met de gemeente, zou er sprake zijn van een andere situatie, stelt Voermans. Ook mag Van Dijk niet meestemmen over dit onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel