Oud-politicus Schaap: 'Er is een gebrek aan democratie binnen de VVD'

EMMELOORD • Ma 30 oktober 2023 | 6:45 • Maandag 30 oktober 2023 | 6:45

Twaalf jaar lang zat Emmeloorder Sybe Schaap voor de VVD in de Eerste Kamer, maar nu heeft hij zijn lidmaatschap opgezegd. De oud-politicus kan zich niet meer vinden in de koers van de liberalen en uit forse kritiek. Toen de VVD onlangs de deur openzette voor samenwerking met de PVV, was dat voor Schaap aanleiding om afscheid te nemen van zijn partij.

'Tijdens het kabinet Rutte 1 heb ik dit ook al meegemaakt', zo zegt hij. 'Ook toen heb ik mijn bezwaren kenbaar gemaakt, nu herhaalt de geschiedenis zich en daar wil ik me niet mee vereenzelvigen.'

Partijleiding dicteert, al jaren geen debat
Maar dat is niet de enige reden om zijn lidmaatschap op te zeggen. Volgens Schaap is er een gebrek aan democratie binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie omdat de partijleiding bepaalt en dicteert en andere leden weinig invloed hebben. 'Er hoort discussie en debat te zijn, maar van een debat is de laatste jaren niks meer terecht gekomen', zo stelt de Emmeloorder.

Ook in de aanpak van stikstofproblematiek kan hij zich niet vinden. De liberalen zouden daarin te rechtlijnig zijn, te ver zijn gegaan en te veel hebben laten bepalen door D66 en GroenLinks.

Deed Schaap zelf niet mee aan die koers?
Maar is Schaap, die zelf van 2007 tot 2019 rondliep op het Binnenhof, niet medeverantwoordelijk voor de partijlijn van de VVD? 'Ja', erkent hij. 'Ik zat er bij, maar ik heb wel altijd mijn mond opengedaan als ik het ergens niet mee eens was. Ik heb er ook boeken over geschreven en ben de discussie aangegaan.' Nu is er volgens de oud-senator geen ruimte meer voor dat soort discussies binnen de partij.

Andere keuze op 22 november
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november zal hij dan ook op een andere partij stemmen. Welke dat is, dat wil de oud-politicus niet zeggen.

Het bestuur van de VVD wil niet reageren op de kritiek van Schaap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel