Eerste buitenlanders weg uit Gaza, maar Almeerder Abed zit nog vast

ALMERE • Wo 1 november 2023 | 17:20 • Woensdag 1 november 2023 | 17:20

Na wekenlang wachten en diplomatiek onderhandelen konden vandaag eindelijk de eerste buitenlanders Gaza verlaten via de grens met Egypte. Almeerder Abed Al Attar had gehoopt dat hij ook weg kon, maar hij zit nog steeds vast: "Ik slaap vannacht op straat, het kan niet anders."

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken lieten ze eerder al weten niets te kunnen forceren, alles moet via de weg van de diplomatie. Waarom Abed en de ruim twintig andere Nederlanders woensdag nog niet weg konden is niet duidelijk. "Er hangen lijsten met namen en mijn naam staat er nog niet op. Ze hebben ook gezegd dat de Nederlanders vandaag nog niet weg kunnen", vertelt Abed.

Hij ging kort voor de aanslag van Hamas op 7 oktober naar Gaza voor een bruiloft van zijn neef. Abed zat daarna weken bij zijn ouders in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook. Om hem heen zag hij de raketten inslaan. Even verderop vielen meer dan twintig dodelijke slachtoffers toen het huis van zijn oom werd geraakt. Zijn oom leeft ook niet meer.

"Niet veilig"
De Almeerder blijft nu in de buurt van de grens, al is het daar ook niet veilig. "Ik was hier al eerder en toen waren er ook aanvallen, vlak voor ons", zegt Abed. "Maar ik blijf hier want ik wil meteen weg als mijn naam op de lijst staat. En ik kan ook helemaal niet meer terug naar het huis van mijn ouders. Er is geen vervoer."

Abed Al Attar in 2022

Toen Abed naar Gaza vertrok nam hij zijn Nederlandse mobiele telefoon mee. Deze werkt nog steeds in Gaza en via deze telefoon houdt hij contact met de Nederlandse ambassade in Egypte: "Ik heb altijd verbinding, ze kunnen me altijd bereiken. Maar ik kan alleen maar wachten. Bij de ambassade moeten ze zorgen dat we op de lijst komen en de grens over mogen."

Nu de eerste buitenlanders de grens mogen passeren lijkt het moment voor Abed dichterbij dat hij eindelijk terug kan naar Nederland. Volgens de Almeerder gebeurt het mogelijk donderdag. Het kan hem in ieder geval niet snel genoeg zijn: "Ik moet echt weg. Het is hier geen leven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel