Maximumsnelheid op drukke weg bij Nagele niet omlaag van 80 naar 60 km/u

NAGELE • Do 9 november 2023 | 5:11 • Donderdag 9 november 2023 | 5:11

Waarom komt er een inhaalverbod op de Schokkerringweg? Kan er structureel op de snelheid worden gecontroleerd via een trajectcontrole? En kan de weg voorzien worden van geluidsarm asfalt?

Deze en nog veel meer vragen werden woensdagavond gesteld tijdens een bijeenkomst in Nagele over de provinciale weg.

De provincie wilde omwonenden van de Schokkerringweg bijpraten over de stand van zaken rondom het groot onderhoud dat in 2024 en 2026 gaat plaatsvinden. Zo krijgt de weg onder meer nieuw asfalt.

Omwonenden zijn ongerust
Omwonenden van de Schokkerringweg maken zich zorgen over de veiligheid en vrezen verkeersoverlast. Zij stellen onder meer voor om de maximumsnelheid terug te brengen van 80 naar 60 kilometer per uur. Ook wordt er momenteel al veel geluidsoverlast ervaren.

Volgens de omwonenden rijdt er veel sluipverkeer over de Schokkerringweg en zij stellen voor om het verkeer te laten rijden via de N50 en de A6. Op die manier zal geluidshinder en de uitstoot van stikstof en fijnstof afnemen.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat de provincie een aantal wensen niet kan of mag inwilligen. Zo wordt de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur gehandhaafd. Volgens Christiaan Schrijver van de provincie is de Schokkerringweg een gebiedsontsluitingsweg waar 80 kilometer per uur moet gelden om te zorgen voor de doorstroming van het verkeer in het hele gebied.

Schrijver kon ook niet toezeggen dat er een permanente trajectcontrole wordt ingevoerd omdat de provincie daartoe niet bevoegd is. Het Openbaar Ministerie gaat daarover, zegt hij. Wel heeft Schrijver toegezegd om daarover in gesprek te gaan met het OM.

Doorgetrokken streep
De provincie is wel van plan om een inhaalverbod in te voeren. Schrijver: "Wij gaan een inhaalverbod invoeren voor alle voertuigen, met uitzondering van landbouwverkeer. Dus landbouwverkeer mag wel ingehaald worden, want dat rijdt minder hard dan 80 kilometer per uur. En voor de doorstroming is belangrijk dat het ingehaald kan worden."

Schrijver zegt verder goed te hebben geluisterd naar de vragen van de aanwezigen. Hij gaat bekijken of sommige suggesties gerealiseerd kunnen worden zoals de verlichting van de oversteekplaatsen. "Er zijn ook wel dingen, daar kunnen we gewoon niks mee. Bijvoorbeeld is een suggestie gedaan om vrachtverkeer te weren op de Schokkerringweg. Ja, dat is gewoon juridisch onmogelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel