Landbouwminister op bezoek bij boerengezin dat boerderij dreigt kwijt te raken

BIDDINGHUIZEN • Do 9 november 2023 | 17:12 • Donderdag 9 november 2023 | 17:12

In augustus stond boerin Anje Grin uit Biddinghuizen in de nationale en internationale schijnwerpers na een persoonlijke post op haar Facebookpagina. Daarin maakte ze bekend dat haar melkveehouderij valt onder de piekbelasters en dat ze mogelijk moet stoppen. Reden voor de minister van Landbouw Piet Adema om langs te komen.

Lees het persoonlijke verhaal van de boerin hier.

Donderdag zat hij bij Anje en haar man Piet aan de keukentafel. "Wij willen binnen twee jaar stoppen", vertelt Anje Grin. "En dat kan op dit moment alleen maar door de uitkoopregeling omdat ons bedrijf niet over te nemen is door wie dan ook. Dat komt omdat we piekbelaster zijn en als pasmelder geen vergunning hebben." Het doet volgens haar verschrikkelijk pijn.

De minister is demissionair en kan daarom weinig betekenen voor de veehouders. Maar toch wil hij een boodschap overbrengen.

"Ik snap hun verdriet"

— Piet Adema, demissionair minister van Landbouw

Ereschuld van overheid
"Al die bedrijven die geen vergunning hebben en wel door willen daar moeten we voor zorgen dat die een vergunning krijgen", legt de minister uit. "Dat is een ereschuld die de overheid heeft."

Hij benoemt dat er al jaren boeren in grote onzekerheid zitten en niet vooruit kunnen kijken. "Dat is verschrikkelijk, ik snap hun verdriet." Het bezoek van Piet Adema aan hun veebedrijf geeft de familie Grin een goed gevoel. "Het geeft een gevoel van waardering", zegt Piet Grin. "We worden gezien en gehoord en dat is heel belangrijk."

Eerder schreven we een uitlegverhaal over piekbelasters. Hoe wordt precies bepaald wie wel of geen piekbelaster is? En wat moet je doen als je piekbelaster bent? Lees het hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel