Lelystedeling doodt man die hem beschoot met machinegeweer, OM vraagt vrijspraak

LELYSTAD • Ma 13 november 2023 | 14:30 • Maandag 13 november 2023 | 14:30

Een Lelystedeling moet volgens het Openbaar Ministerie geen straf krijgen voor het doodschieten van een man. Kort daarvoor werd de 31-jarige schutter namelijk zelf beschoten met een machinegeweer. Bij die liquidatiepoging werd hij niet geraakt. Toen er even later weer op hem werd geschoten, pakte hij een wapen en schoot de ander in het hoofd.

Het voorval vond vorig jaar maart plaats na afloop van een feestje bij het Leonardo Hotel in Vinkeveen. Een 26-jarige Amsterdammer had uren staan wachten op de man uit Lelystad.

Machinegeweer
In de kogelregen werd niet de Lelystedeling, maar wel een omstander geraakt. Hij kreeg een kogel in zijn heup. Een andere kogel belandde via een raam in één van de hotelkamers.

Toen het vuurwapen van de Amsterdammer vervolgens weigerde, sloeg hij meerdere keren met het wapen op het hoofd van de Lelystedeling. Na een worsteling rende de Amsterdammer naar een auto om een ander zwaarder machinepistool te pakken en schoot hij daarmee weer richting de Lelystedeling.

Lelystedeling schiet terug
De Lelystedeling begon terug te schieten toen de Amsterdammer er in een auto vandoor ging. De wagen reed bij de slagboom van het parkeerterrein weer achteruit, terwijl de Amsterdammer vanaf de achterbank hangend uit het autoraam opnieuw op de Lelystedeling vuurde.

Uit camerabeelden blijkt dat de Lelystedeling terugschoot toen de auto vlakbij hem was. Eén kogel raakte de Amsterdammer dodelijk in het hoofd.

De man werd vervolgens met spoed naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn hoogzwangere vriendin beviel drie dagen na zijn overlijden van hun kindje.

Noodweer
De officier van justitie en zijn advocaat vroegen om de Lelystedeling van alle strafvervolging te ontslaan. Zij vinden dat de man zich met succes op noodweer kan beroepen. De man was meerdere keren zelf onder vuur genomen.

Ook kon de man volgens de aanklaagster door zijn eigen verwondingen niet op een andere manier aan zijn belager ontkomen. Hij had meerdere breuken in een onderbeen en een schedelfractuur opgelopen.

'Niet gericht geschoten'
In het politieverhoor ontkende de verdachte dat hij gericht op zijn belager had geschoten. Hij zou alleen op de auto hebben gemikt. "Ik wilde alleen dat het gevaar zou stoppen", vertelde de man.

De man verklaarde ook dat het nooit zijn bedoeling is geweest dat er iemand om het leven zou komen. Volgens zijn advocaat heeft de Lelystedeling door het gebeuren een posttraumatische stressstoornis opgelopen.

ANP

Herkomst wapen onbekend
Hoe de Lelystedeling aan het wapen kwam waarmee hij uiteindelijk terugschoot op de Amsterdammer is niet bekend. De man was bij de ingang van het feest nog gefouilleerd, maar daar had hij geen wapen op zak. Mogelijk kreeg hij het wapen van een omstander aangereikt.

Zelf verklaarde de Lelystedeling in een politieverhoor dat hij het pistool kruipend op straat had gevonden nadat hij de eerste keer was aangevallen. Zijn advocaat sloot niet uit dat de Amsterdammer het wapen tijdens de worsteling met zijn cliënt had verloren. Het wapen is nooit teruggevonden.

Schadevergoeding
De rechtbank doet op 27 november uitspraak in de strafzaak tegen de 31-jarige Lelystedeling. De rechtbank beslist dan ook over een verzoek tot schadevergoeding van de vriendin van de omgekomen Amsterdammer. Zij vraagt om opgeteld 40.000 euro affectieschade voor zichzelf en haar dochtertje.

Volgens haar raadsvrouw praat de vrouw niet goed wat haar overleden partner heeft gedaan en koestert ze ook geen wrok tegen de Lelystedeling, maar zij en haar dochtertje moeten hun vriend en vader wel missen.

Andere Lelystedeling veroordeeld
Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank al wel een 21-jarige verdachte uit Lelystad voor zijn betrokkenheid bij de liquidatiepoging in Vinkeveen. De man kreeg 14 jaar celstraf opgelegd wegens het medeplegen van poging tot moord. Hij bestuurde de auto waarin de Amsterdammer zat.

De Lelystedeling was maandag niet aanwezig bij de behandeling van zijn strafzaak bij de Utrechtse rechtbank. Volgens zijn raadsman was dat uit veiligheidsoverwegingen. Waarom de Lelystedeling ogenschijnlijk om het leven moest worden gebracht, is nooit opgehelderd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel