Jarenlange celstraf geëist tegen Lelystedeling wegens dodelijke schietpartij

LELYSTAD • Ma 21 november 2022 | 20:21 • Maandag 21 november 2022 | 20:21

Tegen een 21-jarige Lelystedeling is maandag 16 jaar celstraf geëist voor zijn betrokkenheid bij een wild-west-schietpartij met dodelijke afloop in Vinkeveen. Een 26-jarige Amsterdammer opende met een machinepistool het vuur op het beoogde slachtoffer van een liquidatie, maar de schutter raakte zelf dodelijk gewond toen er terug werd geschoten.

Naast de schutter en het doelwit raakte in de kogelregen op het parkeerterrein bij het Leonardo Hotel en The Harbour Club in de vroege ochtend van zondag 6 maart een onschuldige omstander gewond. Hij werd door een kogel in zijn heup geraakt. De schietpartij vond plaats vlak na afloop van een feest in het hotel. ,,Tientallen mensen liepen levensgevaar”, benadrukte de officier van justitie in de Utrechtse rechtszaal.

Bewakingsbeelden
Op een compilatie van bewakingsbeelden die in de rechtszaal werd afgespeeld is te zien hoe de Amsterdammer en de Lelystedeling urenlang in een auto op het parkeerterrein staan te posten. Als het doelwit naar buiten komt, loopt de Amsterdammer achter hem aan en schiet hij met een machinepistool meerdere kogels op hem af. Als het wapen weigert, slaat hij de man meermalen met het wapen op het hoofd.

Na een worsteling rent de schutter terug naar de auto om een ander, zwaarder machinepistool van de bijrijdersstoel te pakken en opent hij opnieuw het vuur. Als het beoogde slachtoffer terug begint te schieten, lijken de Lelystedeling en de Amsterdammer ervandoor te gaan, maar bij de slagboom rijdt de auto weer achteruit terug. Als de Amsterdammer hangend vanuit het autoraam opnieuw naar het slachtoffer schiet, wordt hij zelf in zijn hoofd geraakt.

Vrouw hoogzwanger
De Lelystedeling reed hem nog met spoed naar een ziekenhuis in Amsterdam, maar hulp mocht niet meer baten. De man overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. Zijn hoogzwangere vriendin beviel drie dagen na zijn overlijden van hun kindje.

Ook het beoogde slachtoffer belandde met hoofdletsel van de klappen en een op vier plekken gebroken been in het ziekenhuis. De man, die ook uit Lelystad afkomstig zou zijn, was niet door de kogels geraakt. Hij was destijds ook als verdachte aangehouden, maar het openbaar ministerie zou nog niet hebben besloten of hij ook vervolgd gaat worden. Het wapen waarmee hij schoot, is nooit teruggevonden.

De 21-jarige Lelystedeling ontkende in de Utrechtse rechtszaal dat hij wist wat er zou gebeuren. Volgens de verdachte was hij door de Amsterdammer gevraagd om hem 'voor een paar honderd euro' naar Vinkeveen te rijden. Hij zou de man al enkele keren eerder ‘als een soort taxichauffeur’ hebben vervoerd.

'Iets vervelends'
Nadat de Amsterdammer op een carpoolplaats kentekenborden had gestolen en op de auto had aangebracht, kreeg de Lelystedeling naar zijn zeggen wel het idee dat er 'iets vervelends' ging gebeuren. Maar volgens de man durfde hij uit angst voor de Amsterdammer geen vragen te stellen of te vertrekken. De vuurwapens zou hij ook pas hebben gezien toen het schieten begon.

De officier van justitie vond het echter 'onvoorstelbaar' dat de Lelystedeling in het holst van de nacht urenlang op een onbekende bestemming rondhangt zonder te weten waarom. Hij achtte de man schuldig aan het medeplegen van poging tot moord op het beoogde liquidatiedoelwit.

Afgeluisterde telefoongesprekken
Uit afgeluisterde telefoongesprekken vanuit de gevangenis concludeerde de aanklager onder meer dat de man voor de machinepistolen had gezorgd. Op beide wapens was ook dna van hem aangetroffen. De verdachte had ook schotresten op zijn handen, maar volgens een expert kon dat ook het gevolg zijn van het afvuren van een wapen in zijn nabijheid door iemand anders.

Zijn raadsvrouw meende dat er geen hard bewijs was dat haar cliënt voor de wapens had gezorgd. Ze benadrukte dat er slechts een geringe hoeveelheid dna van de man op de wapens zat en dan ook nog vermengd met het dna van anderen. Volgens de Lelystedeling had hij een van de vuurwapens opgevangen toen hij bij het ziekenhuis hard moest afremmen en het van de bijrijdersstoel afgleed.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel