Oproep tot demonstratie en kort daarna grote controle, politie weigert uitleg

URK • Ma 13 november 2023 | 15:02 • Maandag 13 november 2023 | 15:02

De politie wil niet vertellen waarom zaterdagmiddag de toegangswegen naar Urk zijn afgezet voor controles. Volgens een agent die zaterdagmiddag ter plaatse was, zou dat te maken hebben met oproepen op sociale media om naar het dorp te komen en steun te betuigen aan Palestina.

Een woordvoerder van de politie wil dat niet bevestigen, maar zegt wel dat er signalen waren dat mensen bij elkaar wilden komen voor een mogelijke confrontatie in het dorp.

Op de Domineesweg, Staartweg en de Urkerweg werden zaterdagmiddag steekproefsgewijs auto's gecontroleerd op illegale spullen en werd aan bestuurders gevraagd waarom ze het dorp inreden.

De politie geeft aan dat er niemand is aangehouden of teruggestuurd. Er zijn dus geen aanwijzingen gevonden dat er mensen daadwerkelijk van plan waren om te rellen.

Online onrust
Sinds vorige week is er op sociale media veel onrust rondom het vissersdorp. Veel inwoners steunen de Israëlische gemeenschap in de oorlog met Hamas. Een week geleden verschenen beelden waarop een Israëlische bom te zien zou zijn met daarop de tekst 'From Urk'. Ook zetten Israëlische soldaten filmpjes online waarin ze de Urker gemeenschap bedanken voor hun steun.

Lees ook: Dit is waarom Urk zo'n warme band heeft met Israël, "Het begon met de dienstmeisjes"

Als reactie daarop ging er een oproep rond op onder andere TikTok en Instagram voor een vreedzame pro-Palestina-demonstratie op dinsdagavond. Maar op die avond gebeurde er uiteindelijk niets op Urk.

Protest zaterdag
Verder werd vanuit pro-Palestijnse hoek opgeroepen om zaterdagmiddag te verzamelen.

De politie wil niet bevestigen of de oproepen inderdaad dé reden zijn geweest om te controleren, of dat er nog andere dingen speelden.

28-12: In een eerdere versie van dit bericht stond dat er vanuit de pro-Palestijnse hoek werd opgeroepen om te verzamelen op de plek waar vier jaar geleden een Marokkaans-Nederlands gezin werd aangevallen en bedreigd. Later bleek dat het om een ander gezin ging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel