Tom en Jan-Willem willen een huis, maar het lukt niet

FLEVOLAND • Do 16 november 2023 | 6:05 • Donderdag 16 november 2023 | 6:05

Tom van Disseldorp (28) huurt nu samen met een huisgenoot een woning in Almere Buiten. Als alleenstaande is het voor hem haast onmogelijk om alleen iets te huren, laat staan om iets te kunnen kopen. De prijzen zijn te hoog.

In de dagen voor de verkiezingen duikt Omroep Flevoland in het leven van jongeren. Want waar lopen jongvolwassen allemaal tegenaan? De bestaanszekerheid van deze groep staat onder druk. Met verschillende jongeren praten we over woningnood, studieschuld, werk & inkomen en mentaal welzijn.

Kijken, kijken, niet kopen
Veel jongvolwassenen zitten met het vinden van een woning in de maag. Het lukt gewoonweg niet. Prijzen zijn te hoog en jonge potentiele kopers worden overboden. Makelaars moeten geregeld jongeren teleurstellen. Voor politieke partijen is het daarmee een belangrijk verkiezingsonderwerp.

Jan-Willem de Boer uit Urk kan daar over meepraten. De 27-jarige Urker woont bij zijn ouders. Het lukt hem maar niet om iets betaalbaars te vinden op Urk. Vaak wordt er flink overboden.

Als er een betaalbaar huis op de markt komt, is het vaak een woning met achterstallig onderhoud, vertelt Jan-Willem. Volgens hem moet er dan z'n 40.000 euro aan vertimmerd worden om het weer 'bewoonbaar' te krijgen. Dat geld heeft de Urker niet.

Overbieden
Tom en Jan-Willem zijn niet de enigen met dit probleem. Makelaar Harm Boer uit Emmeloord herkent de verhalen en ziet geregeld deze problemen bij jongeren. Voor de NVM, Nederlandse Vereniging van Makelaars, houdt Boer de Flevolandse woningmarkt in de gaten.

Dat jongeren steeds achter het net vissen, heeft volgens de makelaar twee oorzaken. Als eerste is er weinig aanbod in deze klasse. Het tweede nadeel voor jongeren is de hoge vraagprijs. Met als resultaat dat er wordt overboden. Wil je als jongere een huis kopen, heb je eigen geld nodig. "Anders kom je niet aan de bak", concludeert de makelaar.

En dat extra geld dat je nodig hebt om een huis te kopen, is er vaak niet. "Doordat je nu een hoge huur hebt, kan je ook niet heel veel sparen", verzucht Tom. "Kansloos is het niet, maar je moet ook een beetje geluk hebben daar in." Makelaar Harm Boer beaamt dat: gewoon doorgaan!

Hulp nodig bij het maken van een keuze? Maak dan gebruik van het Kieskompas.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel