Verkiezingen: "Studententijd niet meer de mooiste tijd van je leven"

FLEVOLAND • Vr 17 november 2023 | 6:10 • Vrijdag 17 november 2023 | 6:10

Een studieschuld drukt op je schouders, het geeft stress en prestatiedruk. Dat vertellen Flevolandse jongeren. Zo studeert Stijn Andringa uit Emmeloord psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij woont daar op kamers en heeft zoals meer studenten een lening.

In de dagen voor de verkiezingen duikt Omroep Flevoland in het leven van jongeren. Want waar lopen jongvolwassen allemaal tegenaan? De bestaanszekerheid van deze groep staat onder druk. Met verschillende jongeren praten we over woningnood, studieschuld, werk & inkomen en mentaal welzijn.

15K studieschuld
De teller van Stijn staat nu op vijftienduizend euro, maar dat gaat zeker nog oplopen omdat hij nog niet klaar is met studeren. De Emmeloorder is er niet continue mee bezig, maar het speelt wel degelijk, zo vertelt hij.

Het voelt voor hem vreemd dat hij nu al een grotere schuld heeft dan hij ooit bij elkaar verdiende met de bijbanen die hij al jarenlang heeft. Hij vraagt zich ook af wat voor consequenties het heeft voor de toekomst, wanneer hij bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. En nu er in politiek Den Haag over wordt gepraat om de rente op de studieschuld te verhogen, neemt de onzekerheid alleen maar toe.

Studententijd niet meer de mooiste tijd van je leven
Door de opleiding psychologie leerde Stijn dat de druk die studenten ervaren niet alleen mentaal, maar ook fysiek gevolgen kan hebben. Charlotte Vissenberg van Windesheim, die de bestaanszekerheid van jongeren onderzoekt, onderschrijft het verhaal. Volgens haar zien studenten hun studie tijd niet meer als 'de mooiste tijd van hun leven', maar eerder als een 'obstacle run'. Met andere woorden; een parcours met hindernissen in plaats van een onbezorgde tijd.

Hulp nodig bij het maken van een keuze? Maak dan gebruik van het Kieskompas.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel