Jongeren bezorgd: "De boodschappen zijn bijna niet meer betaalbaar"

FLEVOLAND • Ma 20 november 2023 | 6:54 • Maandag 20 november 2023 | 6:54

In jongerencentrum Eclips in Zeewolde komt iedere vrijdagavond een groep jongeren samen. Ze praten over hun zorgen. Maar misschien nog wel fijner, ze komen even totaal iets anders doen. De jongvolwassenen en de jongerenwerkers zijn lekker aan het gamen. Op tafel staat een schaal bitterballen. Even zijn er geen zorgen, om werk of inkomen.

In de dagen voor de verkiezingen duikt Omroep Flevoland in het leven van jongeren. Want waar lopen jongvolwassen allemaal tegenaan? De bestaanszekerheid van deze groep staat onder druk. Met verschillende jongeren praten we over woningnood, studieschuld, werk & inkomen en mentaal welzijn.

Auto de deur uit
Hoewel het gezellig is bij Eclips, maken de jongeren zich wel zorgen. "De boodschappen zijn bijna niet betaalbaar meer," verzucht Indy Cooke. Ze is twintig jaar oud en doet een grafische opleiding. Ook Ruben ter Hoeve merkt dat. Hij is 28 jaar en houdt zijn uitgaven strak in de gaten.

Het loon van Ruben stijgt wel, maar de Zeewoldenaar van 28 merkt niet dat hij meer geld te besteden krijgt. Alles wordt duurder: van zorgverzekering tot boodschappen in de winkel. Maar ook de kosten van brandstof gaan omhoog. Als de benzine boven de twee euro komt, vreest Ruben dat hij zijn auto moet verkopen. Het is dan voor hem te duur om auto te rijden.

'Jongeren onevenredig getroffen'
Charlotte Vissenberg is onderzoeker bij Windesheim in Almere en houdt jongerenproblematiek in de gaten. Volgens haar is het aantal jongeren dat moeite heeft met rondkomen verdubbeld. "En we zien ook dat jongeren onevenredig getroffen worden". Het gaat dan om de kosten van dagelijkse boodschappen, maar ook om energie en de huur van een woning.

"Soms schrik ik gewoon van wat je allemaal uitgeeft," vertelt Ruben. Hij komt nog net rond met z'n inkomen. Ook Indy herkent dat. In de supermarkt kiest ze al voor de goedkopere opties om geld te besparen. Zo koopt ze tegenwoordig een pakje soep in plaats van verse groenten om daar soep van te maken.

Hulp nodig bij het maken van een keuze voor een partij? Maak dan gebruik van het Kieskompas.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel