Storm Poly heeft de gemeente Almere uiteindelijk 1,5 miljoen gekost

ALMERE • Ma 20 november 2023 | 17:04 • Maandag 20 november 2023 | 17:04

De gemeente Almere heeft uitgerekend dat storm Poly 1,5 miljoen euro aan schade heeft veroorzaakt aan het groen in Almere: 8,5 ton aan opruimkosten en 6,5 ton aan vervangingskosten.

Het is alweer wat maanden geleden sinds storm Poly over Nederland trok. Een maand na de storm waren er overal in de stad nog sporen te zien van het noodweer. Storm Poly heeft daarnaast dus ook voor de nodige financiële schade gezorgd.

Tijdens en nog weken na de storm heeft de gemeente verschillende aannemers ingezet. "Zij hebben de vele afgebroken takken opgeruimd, de bomen die zijn omgewaaid verwijderd en takken die deels waren afgebroken, afgezaagd om onveilige situaties te voorkomen. Deze kosten zijn op zo’n 8,5 ton uitgekomen", zegt een woordvoerder van de gemeente.

300 bomen vervangen
Door storm Poly zijn er in de stad driehonderd bomen omgewaaid, zoals de Amalia-boom in het Bos der Onverzettelijken. "Op het totale bomenbestand van 130.000 gemeentelijke bomen, is dat een relatief gering aantal", vertelt de woordvoerder. "Toch vertegenwoordigen deze bomen een grote waarde. Het gaat veelal om bomen die een flinke omvang hadden, en daardoor waardevol waren voor mens en dier. Daarnaast heeft de gemeente jarenlang in deze bomen geïnvesteerd door het beheer en onderhoud ervan. Dit is onvervangbare schade."

De gemeente gaat vanaf volgend jaar alle driehonderd bomen vervangen door jonge exemplaren. "De totale vervangingskosten komen uit op ongeveer 6,5 ton. Daarin zitten niet alleen kosten voor een nieuwe boom, maar ook kosten voor het plaatsen, de afwerking van het beplantingsvak en voor bestratingswerkzaamheden waar dat nodig is."

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel