In de knoop: jongeren met burn-out en prestatiedruk

FLEVOLAND • Di 21 november 2023 | 6:06 • Dinsdag 21 november 2023 | 6:06

Tom van Disseldorp (28) uit Almere zat niet goed in z'n vel. Door werk en privé zaken ging het mentaal minder goed. Door lange wachttijden, kon hij niet direct bij een psycholoog terecht. Acht tot tien weken moest Tom wachten. Achteraf bleek Tom overspannen te zijn en had hij een burn-out.

In de dagen voor de verkiezingen duikt Omroep Flevoland in het leven van jongeren. Want waar lopen jongvolwassen allemaal tegenaan? De bestaanszekerheid van deze groep staat onder druk. Met verschillende jongeren praten we over woningnood, studieschuld, werk & inkomen en mentaal welzijn.

Mentale problemen komen steeds vaker voor bij jongvolwassenen. Dat ziet ook Charlotte Vissenberg. Zij doet op Windesheim onderzoek naar bestaanszekerheid van jongeren. Zij vertelt dat uit onderzoek blijkt dat de helft van alle HBO- en universitaire studenten kampt met mentale problemen.

Het gaat dan onder andere om eenzaamheid, slaapproblemen en prestatiedruk. Met als gevolg dat veel van hen stress hebben, vertelt Vissenberg. Volgens haar wordt te veel geloofd in 'maakbaarheid' van geluk en zorgt dat voor te veel druk bij de jongvolwassenen.

"Als het goed met je gaat, is het je eigen verdienste. Als het slecht met je gaat, is het je eigen schuld", ligt Vissenberg de gedachtegang uit. Terwijl dit volgens haar niet zo is. Jongeren voelen daardoor extra competitie.

Tom van Disseldorp

Met Tom gaat het inmiddels beter. Hij hoopt dat de politiek de mentale problemen van jongeren eindelijk serieus gaat nemen. "Zeker als je het nieuws hoort dat één op de drie jongeren regelmatig uitvalt", vertelt Tom. Daar is hij erg van geschrokken.

Tom wil dan ook dat de politiek het makkelijker maakt om naar een psycholoog te gaan. "Als je echt heel diep zit, wil ik er niet aan denken om veertien weken te moeten wachten." Onderzoeker Vissenberg is het daarmee eens. Ze wil dat jongeren betrokken woorden bij het maken van beleid over mentale problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel