Ruim 700 nieuwe stempassen aangevraagd na bezorgfout in de Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Di 21 november 2023 | 17:52 • Dinsdag 21 november 2023 | 17:52

In totaal zijn er ruim 700 nieuwe stempassen uitgegeven in de gemeente Noordoostpolder. Dat is tien keer zoveel als bij de vorige verkiezingen.

De gemeente is opgelucht dat het er 'slechts' 728 zijn. "Dat hadden er veel meer kunnen zijn", zegt Rick van den Ham. Hij is afdelingsmanager Publieksdienstverlening en hield zich de afgelopen weken vooral bezig met stempassen die niet of verkeerd zijn aangekomen.

Volgens de manager waren er 23.000 passen in theorie verkeerd bezorgd. Veel daarvan zijn alsnog juist terechtgekomen door oplettende postbodes en inwoners die de passen in de juiste brievenbus hebben gegooid.

Voorbereid op het uiterste
Een nieuwe pas aanvragen kon via DigiD. Ook konden inwoners op het gemeentehuis een nieuwe stempas ophalen. "We waren voorbereid dat enkele duizenden mensen dat zouden doen." Extra inzet van personeel bleek niet nodig. De meeste aanvragers voor een nieuwe pas deden dat online. Het aantal van ruim zevenhonderd konden ze wel aan.

Op het gemeentehuis was één loket ingericht voor het afhalen van de nieuwe stempassen. Dat was afgelopen zaterdag extra open. Als het nodig zou zijn konden collega's bij andere loketten bijspringen. "Dat hoefde gelukkig niet", vervolgt van den Ham.

Het speciale loket sloot dinsdagmiddag klokslag twaalf uur. Aan het einde van de ochtend lopen nog wat mensen met een paspoort in de handen het gemeentehuis binnen. Een man in trainingspak en op slippers meldt zich op de valreep bij de balie. Hij was de laatste die een stempas kreeg uitgereikt. Veel zegt hij niet. Met een glimlach, een groet en al zwaaiend met de stempas in zijn hand verlaat hij het gemeentehuis.

Ongeldige stempassen
"Nu kunnen de lijsten worden geprint", zegt Van den Ham. Het gaat om lijsten met ongeldig verklaarde stempassen. Deze komen bij alle stembureaus te liggen. Wanneer er 728 nieuwe passen zijn uitgegeven, zijn er evenveel passen ongeldig. Leden van de stembureaus kunnen aan de hand van de nummers zien of een pas geldig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel