Een dronkemansrit met grote gevolgen: 'Ik ben God nog altijd dankbaar dat we er nog zijn'

URK • Do 23 november 2023 | 9:24 • Donderdag 23 november 2023 | 9:24

Hij had een nieuwe Mercedes AMG en wilde daar graag mee pronken bij zijn collega’s. En dus kroop een 32-jarige Urker op 10 september 2021 achter het stuur, ook al had hij veel drank op. Dat ging helemaal mis. De wagen vloog dwars over de rotonde op de Domineesweg bij Urk en kwam tot stilstand tegen een boom in de berm. De auto was total loss, de Urker en zijn collega die bij hem was ingestapt, raakten zwaargewond.

Ze hadden een bedrijfsbarbecue waar de Urker al flink wat drank had genuttigd. Toen de collega’s besloten om naar café ’t Raathuis te gaan aan de Klifweg, pakte hij zijn nieuwe wagen. "Mijn vriendin zei nog dat ik niet moest gaan rijden, maar ik deed het toch. Het was misschien wel de domste fout van mijn leven", legde hij woensdag uit in de Lelystadse rechtbank.

Kunstwerk op rotonde vernield
"Het was een ritje van drie minuten, dat hadden we net zo goed kunnen lopen. Of ik had met mijn andere collega’s een taxi kunnen delen." Op de terugweg uit het café ging het rond 21:00 uur mis. De Urker reed veel te hard richting de rotonde op de Domineesweg en stak er recht overheen. Het kunstwerk op de rotonde werd door de klap vernield.

De wagen belandde uiteindelijk tegen een boom. De Urker was ernstig gewond aan zijn heup en enkel, hij had ook een hersenschudding en een klaplong. Zijn passagier brak meerdere vingers, scheurde een buikslagader en liep een geperforeerde dunne darm op. Zij vertelde de politie dat ze niet in de gaten had dat haar collega zoveel had gedronken. Pas toen hij zo hard de rotonde naderde, raakte ze in paniek. "Ik schreeuwde dat hij zachter moest rijden, maar zag dat zijn ogen helemaal weggedraaid waren."

Slachtoffer onvruchtbaar door ongeluk
De twee zijn nog altijd collega’s en volgens de Urker is het contact goed. Toch liet zij de rechtbank in een brief weten dat hij volgens haar niet genoeg heeft geleerd van het ongeluk. En dat ze mogelijk onvruchtbaar is geworden door het littekenweefsel in haar buik. "Daar heeft ze mij niks over verteld"’, zei hij geschrokken.

Hoe dan ook, schuldig voelt hij zich nog altijd. "Ik ben God nog altijd dankbaar dat we er nog zijn. Het had ook heel anders kunnen aflopen." De officier van justitie eiste een taakstraf van 150 uur tegen hem en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Daarnaast vindt hij een rijontzegging van drie jaar op zijn plaats. Voor het vernielde kunstwerk moest de Urker al 7.000 euro betalen

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel