Langer overleg nodig omdat ontwerp scholencampus nu al te krap is

EMMELOORD • Di 28 november 2023 | 6:22 • Dinsdag 28 november 2023 | 6:22

Er is nog geen paal de grond in, maar het ontwerp van de nieuwe scholencampus in Emmeloord lijkt nu al te krap. Om opnieuw naar de plannen te kijken hebben de scholen en de gemeente nog een half jaar langer nodig.

Daarmee lijkt de streefdatum van 2026 praktisch onhaalbaar. Daarnaast is de verhuizing van het voortgezet speciaal onderwijs naar de nieuwe locatie, volgens het college, onbetaalbaar.

De campus moet verrijzen op de plek van het Emelwerda College. Daar worden dan ook het huidige Zuyderzee Lyceum en de Bonifatius mavo gehuisvest. Volgens de eerste berekeningen gaat de schoolcampus 36 miljoen euro kosten, maar het is nog de vraag of het complex voor dat bedrag gebouwd kan worden.

Niet betaalbaar
Volgens het college is het in elk geval financieel niet haalbaar om de twee scholen voor het voortgezet speciaal onderwijs, het Casteleijn College en de Zonnebloemschool, ook onderdak te geven in de nieuwe campus.

Wethouder Linda Verduin: "Er zijn eigenlijk drie afwegingen gemaakt: is het wenselijk? Is het fysiek mogelijk? En is het betaalbaar? Uiteindelijk hebben we als college gezegd: het is niet betaalbaar. Het past niet binnen ons budget."

Teleurstelling bij speciaal onderwijs
Aart Reussing van de Zonnebloemschool is teleurgesteld. De leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs kunnen volgens hem juist leren van hun leeftijdsgenoten in het voortgezet onderwijs.

"Ik vind dat, als je kinderen elkaar laat ontmoeten, de verschillen laten ontdekken en vooral het talent van elkaar laat ontdekken, dat iedereen veel meer kansen krijgt in de maatschappij", aldus Reusing.

Vertraging
Onderwijswethouder Verduin gaf maandag tijdens een vergadering aan dat de gemeente tot april nodig heeft om gesprekken te voeren met de schoolbesturen van het Emelwerda, het Zuyderzee en de Bonifatius. "Dan weten we wat we met elkaar willen. En dan zullen we een nieuwe planning maken."

De kans is groot dat de oorspronkelijke plannen aangepast moeten worden. In eerste instantie werd uitgegaan van 2700 leerlingen, maar op basis van nieuwe bevolkingsprognoses blijkt dat er ruim 300 leerlingen op termijn bij zullen komen.

"Een dergelijke groei is niet op te vangen in het huidige ontwerp", concludeert het college van burgemeester en wethouders.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel