Elf Flevolandse veehouders willen zich laten uitkopen

FLEVOLAND • Wo 29 november 2023 | 13:29 • Woensdag 29 november 2023 | 13:29

Elf veehouderijen in Flevoland zich aangemeld voor een uitkoopregeling voor boerenbedrijven die te veel stikstof uitstoten. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) woensdag. Het gaat om vijf varkenshouderijen, vijf melkveehouders en één bedrijf dat vleeskalveren houdt.

Het is niet bekendgemaakt uit welke gemeentes de bedrijven komen en of het gaat om de regeling voor piekbelasters of een algemene stoppersregeling. De veelbesproken uitkoopregelingen zijn de belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofuitstoot en -neerslag in natuurgebieden drastisch te verlagen.

Veel aanmeldingen in Brabant en Gelderland
In heel Nederland hebben bijna 1000 veehouderijen zich aangemeld voor zo'n uitkoopregeling. De meeste veehouderijen die geïnteresseerd zijn in de stoppersregeling, zitten in Gelderland. Het gaat om 276 boeren, vooral varkenshouders en vleeskalverhouders. In Brabant hebben 269 boeren hun interesse kenbaar gemaakt. Meer dan de helft daarvan is varkenshouder.

Voor de algemene regeling kunnen veehouders zich nog tot en met vrijdag middernacht aanmelden. De specifieke opkoopregeling voor piekbelasters loopt nog tot begin april volgend jaar. Daarmee moet de meeste stikstofwinst worden behaald.

Eerder schreven we een uitlegverhaal over piekbelasters. Hoe wordt precies bepaald wie wel of geen piekbelaster is? En wat moet je doen als je piekbelaster bent? Lees het hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel