Boerin Grin boos over antwoorden minister Van der Wal

BIDDINGHUIZEN • Do 7 september 2023 | 6:11 • Donderdag 7 september 2023 | 6:11

Melkveehouder Anje Grin is niet te spreken over de antwoorden die demissionair minister Van der Wal heeft gegeven op vragen van de VVD over haar boerderij, de Kolhorn Dairy Farm. De boerin in Biddinghuizen zegt boos en teleurgesteld te zijn, vooral omdat ze het gevoel heeft dat de minister haar melkveehouderij over één kam scheert met boeren die nog niets hebben ondernomen om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ook zegt ze dat er geen perspectief wordt geboden om haar bedrijf overeind te houden.

Woensdag werden de antwoorden van de demissionair minister gepubliceerd. Van der Wal liet zich in algemene woorden uit over de stikstofproblematiek en wilde niet specifiek ingaan op de situatie van het boerenbedrijf in Biddinghuizen.

Grin dreigt haar melkveehouderij kwijt te raken vanwege de stikstofregels. Ze deelde eind augustus een emotioneel verhaal op Facebook. Volgens haar staat haar bedrijf met 250 melkkoeien op het punt om 'afgeschoten te worden door de overheid'. Dat terwijl de boerin en haar man al jarenlang proberen aan alle regels en voorwaarden te voldoen. De VVD-fractie stelde minister Van der Wal daarop een aantal Kamervragen.

Na een uitspraak van de Raad van State in 2019 mag het bedrijf niet meer dezelfde hoeveelheid stikstof uitstoten als daarvoor. Ook werden ze door de overheid aangemerkt als piekbelaster, omdat hun bedrijf binnen 25 kilometer van de Veluwe ligt. Een adviseur van het ministerie is langsgekomen om meerdere opties voor de toekomst door te spreken. Volgens Anje is stoppen de enige reële optie.

Welke opties heeft de boerin?
Boerenbedrijven die als piekbelaster zijn aangemerkt, kunnen hulp krijgen als ze bijvoorbeeld willen, afschalen, omschakelen, verplaatsen of stoppen met hun bedrijf. Volgens Grin is afschalen geen optie "want, als wij de helft van de koeien eruit gooien, dan valt ons bedrijf als een kaarthuis in elkaar."

Ook omschakelen is niet wenselijk, want Grin wil dat haar bedrijf blijft bestaan. "Ja, omschakelen naar wat. Wij zijn een melkveebedrijf. Moeten we omschakelen naar aardappelen, dan kan dit bedrijf ook niet meer bestaan. Dat gaat niet."

Ook is de boerin tegen de verplaatsing van haar boerderij. Zij heeft wel een ander idee daarover. Volgens haar zou haar boerderij overgenomen moeten worden door een boer bij de Veluwe. "Op de Veluwe zitten natuurlijk echt bedrijven die weg moeten. Die zouden dan wel aan de verplaatsingsregeling mee kunnen doen om hier te kunnen komen."

Grin zegt tot nu toe twee gesprekken te hebben gevoerd met de contactpersoon van de overheid en twee gesprekken met de provincie Flevoland. Meerdere gesprekken zullen volgen maar de boerin is ongerust: "De hele regeling zoals die er nu ligt, wat ze van plan zijn, wij kunnen er helemaal niks mee. Wij komen voor niets in aanmerking, niets, helemaal niets. Daarom zijn we opnieuw weer boos en teleurgesteld."

Benieuwd wat een piekbelaster eigenlijk is? In dit eerdere artikel beantwoorden we er vijf vragen over.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel