VVD stelt Kamervragen over piekbelaster in Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN • Wo 23 augustus 2023 | 14:18 • Woensdag 23 augustus 2023 | 14:18

VVD-Kamerlid Thom van Campen vraagt opheldering van de demissionair minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, over de gang van zaken rondom de boerderij Kolhorn Dairy Farm in Biddinghuizen. Dat bedrijf is aangemerkt als piekbelaster, omdat het meer dan een bepaalde hoeveelheid stikstof uitstoot binnen 25 kilometer van de Veluwe. De eigenaren van de boerderij zien geen andere mogelijkheid dan zich te laten uitkopen door de overheid.

Boerenfamilie Grin heeft al een adviseur van het ministerie uitgenodigd om te praten over de mogelijke uitkoop, al wil de familie dat eigenlijk liever niet. "Stoppen is voor de VVD nooit de enige optie", schrijft Van Campen op X, het oude Twitter. Hij vraagt de minister of er tijdens het gesprek met de adviseur ook over andere mogelijkheden is gesproken. Ook roept hij de minister op om, naast de stoppersregeling die nu al actief is, ook regelingen voor verplaatsing, extensivering en innovatie te openen, zodat piekbelasters meer mogelijkheden hebben om hun stikstofuitstoot te verminderen.

Ook vanuit de provinciale politiek wordt gereageerd op het verhaal van de familie Grin. CDA Flevoland vroeg zich gisteren af waarom tot nu toe vooral wordt gesproken over stikstofproblemen in Noordoostpolder, terwijl er ook piekbelasters in Biddinghuizen blijken te zijn. Gedeputeerde Jan Klopman gaf in een reactie aan dat de regelingen voor piekbelasters beleid is van het Rijk, en niet van de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel