Provincie: 'Piekbelasters zijn zorg van het Rijk, niet van ons'

FLEVOLAND • Di 22 augustus 2023 | 20:52 • Dinsdag 22 augustus 2023 | 20:52

Het probleem van de zogeheten piekbelasters is een zaak van het Rijk en niet van de provincie Flevoland. Boeren die als piekbelaster voor de uitstoot van stikstof in aanmerking willen komen voor een stoppersregeling, moeten dus bij de rijksoverheid zijn. Dat schrijft de provincie in een schriftelijke reactie aan Omroep Flevoland.

Aanleiding is de verbazing bij lokale en provinciale politici, die niet wisten dat het Rijk in Flevoland in gesprek is met piekbelasters. Onder hen is de familie Grin uit Biddinghuizen, die haar veeteeltbedrijf volgens eigen zeggen vrijwel zeker moet staken. In een emotionele Facebookpost gaf Anje Grin dit weekend aan dat de boerderij op het punt staat om 'afgeschoten' te worden. Het bedrijf stoot te veel stikstof uit in het Natura-2000 gebied op de Noord-Veluwe.

Politici waren verbaasd dat de provincie niet eerder over piekbelasters heeft gecommuniceerd, maar alleen spreekt over maatregelen bij een aantal agrarische bedrijven aan de oostrand van Noordoostpolder. Die liggen vlakbij de Wieden en Weerribben in Overijssel en moeten hun bedrijfsvoering mogelijk aanpassen vanwege de twee natuurgebieden.

Provinciale aanpak staat los
In de reactie zegt de provincie: "Het zijn van een piekbelaster wordt door het Rijk bepaald en de definitie die zij daarvoor heeft opgesteld. De Provinciale Aanpak voor de Noordoostpolder (sinds 2021) staat hier los van. (...) De Provinciale Aanpak gaat over de provincie als geheel, waarbij het naast de Wieden-Weerribben (inclusief Rottige Meente en Brandemeer) ook gaat om de Veluwe, Rijntakken en Naardermeer. Voor de rest van de provincie hebben we een generieke (algemene) opgave geformuleerd in de Flevolandse Aanpak Stikstof, waarbij de invulling en uitvoering om deze opgave te kunnen realiseren de komende tijd duidelijk zal worden."

"De regeling van het Rijk is deze zomer ingesteld en richt zich op circa 3.000 bedrijven in heel Nederland, die de meeste stikstofdepositie veroorzaken op overbelaste stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. (...) Hierbij is het RIVM uitgaan van informatie uit 2018/2020 met daarbij alle Nederlandse stikstofgevoelige N2000-gebieden. Op dat moment zouden er volgens RIVM (rekenkundig) 57 piekbelasters in Flevoland liggen."

Uitkoopregeling is vrijwillig
"Dit is geen lijst van de provincie en derhalve is het niet aan de provincie om naar buiten te brengen of informatie over te verstrekken," voegt de provincie er aan toe. De uitkoopregeling, die officieel Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) heet, is een rijksregeling, die nadrukkelijk uitgaat van vrijwillige aanmelding. "Het eerste aanspreekpunt voor de LBV-plus regeling voor Flevolandse ondernemers is het Rijk," aldus de provincie. "De keuze ligt bij de ondernemer of het interessant is om deze mogelijkheid te verkennen."

De provincie benadrukt dat in haar stikstofbeleid piekbelasting door stikstof geen leidend criterium is, "omdat ons beleid gericht is op de toekomst van de agrarische sector. Waarbij vrijwilligheid ons sleutelwoord is en wij ons vooral richten op de blijvers."

Burgemeester bezoekt familie Grin
Burgemeester Gebben van Dronten heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan de familie Grin in Biddinghuizen om hen een hart onder de riem te steken. De burgemeester heeft toegezegd hen te helpen waar hij kan. De Facebookpost van Anje is inmiddels meer dan 18.000 keer gedeeld en heeft duizenden reacties. Ook stelden de CDA, de ChristenUnie en de VVD Dronten schriftelijke vragen aan het college van B en W. De partijen zijn met name benieuwd of de gemeenteraad iets kan doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel