Is de stadslandbouw in Oosterwold mislukt? 

ALMERE • Ma 4 december 2023 | 6:01 • Maandag 4 december 2023 | 6:01

De stadslandbouw bij Almere Oosterwold zou een deel van de Almeerse monden moeten voeden, maar dat valt vooralsnog behoorlijk tegen. Tenminste, dat vinden de stadsboer en het CDA in de gemeente.

Volgens hen moet het anders bij een nieuw gedeelte van wijk. Door landbouw te clusteren en af te stappen van losse tuinen moet er meer voedsel van het land komen. Maar gaat het eigenlijk wel zo slecht met de landbouw in het gebied?

"Wij vinden het veel te vroeg om te zeggen dat de stadslandbouw in de huidige vorm is mislukt. Je moet het de tijd geven", vertellen Margreet en Loek Oudeman. Het echtpaar woont al jaren in het gebied en heeft een tuin vol groenten en fruit. Ze doen wat is afgesproken als je in Oosterwold wilt wonen. Je kon er relatief goedkope grond kopen, als je vijftig procent van je land gebruikt voor landbouw.

Verkeerd beeld
"Het beeld is ontstaan dat heel veel mensen niets doen aan stadslandbouw, maar dat is niet zo. Verreweg de meeste mensen zijn er echt mee bezig. Oké, een enkeling doet niets, maar dat is geen reden om te zeggen dat stadslandbouw in de huidige vorm is mislukt", vertelt Jan-Albert Blaauw van de Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold.

In de coöperatie werken bewoners van het gebied samen met de inkoop van bijvoorbeeld zaden en de verkoop van landbouwproducten.

Margreet en Loek Oudeman over de verkoop van producten:

"Het moet anders"
Kees Sanderse van het CDA in de gemeente vindt dat Oosterwold tot nu toe veel te weinig oplevert voor de stad en denkt dat het komt omdat te weinig mensen serieus bezig zijn met landbouw of niet kundig genoeg zijn. Stadsboer Tom Saat is het daarmee eens. "Boeren is een vak."

Kees Sanderse bij nieuwe deel Oosterwold

Handhaving
Het echtpaar Oudeman vindt het jammer dat de focus gelegd lijkt te worden op mensen die zich niet aan de afspraak houden. Handhaven vinden ze niet nodig, je kan beter kijken hoe je mensen kan motiveren wél mee te gaan doen. "Het is veel werk om je tuin bij te houden, je moet het ook echt allemaal leren.

Veel mensen zijn nog niet eens klaar met de bouw van hun huis. Het is dan logisch dat de tuin nu nog minder aandacht krijgt. Dat komt pas later, wij hebben er vertrouwen in", aldus het echtpaar.

Margreet en Loek Oudeman over het vele werk dat erin zit:

In de gemeenteraad wordt eind deze week verder gepraat over hoe het verder moet met de stadslandbouw in Oosterwold. Dan komt een amendement van het CDA en GroenLinks instemming. Daarin wordt opgeroepen om de stadslandbouw in het nieuwe gedeelte te clusteren om zo een hogere opbrengst te genereren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel