Eigenaar loods ontdekt drugssmokkelaars op terrein en krijgt pistool tegen hoofd

ZEEWOLDE • Di 5 december 2023 | 16:08 • Dinsdag 5 december 2023 | 16:08

Toen de eigenaar van een loods in Zeewolde op 11 juli onbekende mannen op zijn terrein zag rondlopen bij een vrachtwagen, besloot hij poolshoogte te nemen. Daarop kreeg de man een pistool op zijn hoofd gezet, bleek dinsdag in de rechtbank.

De chauffeur van de vrachtwagen zei dat hij hout moest lossen, maar de eigenaar van vertrouwde dat niet. In de loods aan de Wulpweg zag hij dat de mannen drugs onder de wagen vandaan haalden en belde de politie. Dat werd hem niet in dank afgenomen.

43 pakken met cocaïne
In de commotie die ontstond, sloegen de ongenode gasten op de vlucht en lieten 43 pakken cocaïne achter. Ook de vrachtwagenchauffeur, een 36-jarige Moldaviër, ging er vandoor met de truck. Hij had nog eens 192 pakken drugs in zijn wagen liggen. De totale waarde van de 235 kilo cocaïne liep in de miljoenen euro’s.

Gedurende een half jaar na de vondst van de drugs mocht de eigenaar niet in zijn loods. Hij is marktkraamverhuurder en wilde de markramen verhuren voor kerstmarkten. Dit kon daardoor niet en hij sleepte daarom de burgemeester van Zeewolde voor de rechter.

De man kreeg geen gelijk van de rechter, die vond dat de eigenaar toezicht op het gebruik van de loods had moeten houden.

Lees ook: Marktkramen in 'drugsloods' Zeewolde blijven achter slot en grendel

Chauffeur na vlucht gepakt
De chauffeur moest zich dinsdag melden bij de rechtbank in Lelystad. Hij werd kort na zijn vlucht uit Zeewolde gearresteerd bij een tankstation aan de A28. Hij vertelde de politie dat hij niet wist dat hij drugs vanuit Moldavië naar Nederland had gesmokkeld. Dat verhaal hield hij in de rechtszaal vol.

Volgens hem werd hij bij de douane tussen zijn thuisland en Roemenië benaderd voor de rit. "Ik moest naar Duitsland rijden en kreeg 800 euro voor de gewone lading en 1.000 extra voor de sigaretten die ik moest smokkelen. Dat geld kon ik goed gebruiken."

De Wulpweg in ZeewoldeNiet gezien
De chauffeur kreeg naast een mobiele telefoon met meerdere simkaarten ook 8.000 euro in contanten mee voor tanken en andere onkosten. Met de vrachtwagen die klaarstond, reed hij naar een plek waar de sigaretten zouden worden geladen. Terwijl hij wat ging eten, werd de smokkelwaar verstopt. "Ik wist niet waar ze het plaatsten en ik heb de sigaretten ook nooit gezien."

Onderweg naar Duitsland werd hij regelmatig gebeld en kreeg berichtjes van de opdrachtgever. De chauffeur had ook het idee dat hij in de gaten werd gehouden door mensen in een Renault. Uiteindelijk werd Zeewolde de bestemming waar hij naartoe moest rijden.

In de val gelokt
In de loods in Zeewolde zouden de drugs worden gelost door een paar mannen, maar de eigenaar van de loods gooide roet in het eten. "Ik kwam er toen pas achter dat het om drugs ging, ik ben in de val gelokt", zei de verdachte in de rechtszaal.

Maar daar gelooft de officier van justitie niks van. Zij denkt dat de man geweten moet hebben van de enorme lading coke in zijn truck en eiste vier jaar cel tegen hem. Dat was een grote schok voor de chauffeur, die een blanco strafblad heeft. "Mijn gezin in Moldavië heeft het zwaar zonder mij. Ze hebben mijn inkomsten nodig", vertelde hij.

Bij zijn arrestatie werden ook een 17-jarige Almeerder en een 54-jarige man uit Eemnes aangehouden. Er is nog niet besloten of die twee vervolgd gaan worden. De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel