WC-papier in afvalwater Zeewolde straks misschien 'hergebruikt'

ZEEWOLDE • Wo 6 december 2023 | 12:20 • Woensdag 6 december 2023 | 12:20

Gebruikt wc-papier van Zeewoldenaren wordt in de toekomst mogelijk hergebruikt voor de productie van nieuw papier of karton. Het Waterschap Zuiderzeeland installeert volgend jaar een 'fijnzeeffilter' bij de rioolwaterzuivering in Zeewolde om dit voor elkaar te krijgen. De installatie kost 2,5 miljoen euro.

Uit het wc-papier in het afvalwater kunnen dan vezels worden gehaald, dat heet 'cellulose'. De vezels worden vervolgens gebruikt voor de productie van onder meer isolatiemateriaal, papier en karton.

Het is overigens nog niet zover, want om de vezels te kunnen verwerken moet nog een aantal stappen worden doorlopen. "Zo moeten we nog afspraken maken met een afnemer die de grondstof wil gebruiken. Cellulose wordt wettelijk nog gezien als afvalstof. Dat maakt het wegzetten op de markt lastiger. Maar daarover zijn we wel in gesprek", zegt heemraad Jo Caris van het Waterschap Zuiderzeeland.

Het nieuwe filter is ook nodig omdat er tot 2050 zo'n 100.000 woningen bijkomen in de provincie. Dat betekent dat er meer afvalwater ontstaat en dat moet natuurlijk ook gezuiverd worden. Met het fijnzeeffilter in Zeewolde kan het waterschap 10 tot 15 procent meer afvalwater zuiveren.

Jo Caris is trots op de nieuwe investering: "Eigenlijk moet je het water dat de afvalzuiveringsinstallatie binnenkomt niet zien als afvalwater. Het is gebruikt water met grondstoffen. Door de investering van 2,5 miljoen euro slaan we twee vliegen in één klap. Ten eerste dragen we bij aan het opnieuw gebruiken van papiervezels. Ten tweede spelen we in op de toename van afvalwater van bedrijven en huishoudens."

Gezond en circulair
Doordat tijdens het proces ook minder slib vrijkomt, hoeft ook minder slib afgevoerd te worden. Dat is goedkoper en het vermindert de CO2-uitstoot. De installatie in Zeewolde kan 35 procent in de CO2-uitstoot verminderen.

Het Waterschap Zuiderzeeland wil in 2050 volledig circulair zijn. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Naast de rioolwaterzuivering in Zeewolde beheert het waterschap ook zuiveringsinstallaties in Tollebeek, Dronten, Almere en Lelystad. Voor de installatie in Lelystad bestaan ook plannen om cellulose terug te gaan winnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel