VVD Lelystad zet ziek raadslid uit de fractie: 'Valt rauw op mijn dak'

LELYSTAD • Do 7 december 2023 | 16:15 • Donderdag 7 december 2023 | 16:15

De VVD in Lelystad heeft raadslid Daniëlle van der Raad uit de fractie gezet. Er is een verschil van inzicht over het samenwerken en het maken van beslissingen, zegt fractievoorzitter Marco Boogaard. Van der Raad is momenteel ziek, maar ze hoeft niet meer terug te keren, zeggen de Lelystadse liberalen.

Volgens Boogaard is de afgelopen tijd gesproken over -en met Van der Raad. De conclusie is dat de fractie en Van der Raad niet op één lijn zitten. Daarover wil Boogaard niet specifieker worden.

"Het is fractiediscipline om dat niet te delen. We zijn het gesprek aangegaan, maar hebben gezegd dat wij een verdere samenwerking niet zien zitten. Dat hebben we in meerderheid besloten."

"Ik ben herstellende van Long COVID."

— Daniëlle van der Raad, raadslid VVD

Verrast
Van der Raad is verrast over het besluit. "Ik ben herstellende van Long COVID. Daar gaat bijna al mijn energie inzitten. Ik had dit daarom niet op dit moment op deze manier verwacht. Het valt me rauw op mijn dak."

Ook inhoudelijk begrijpt ze het besluit niet helemaal: "Je hebt altijd wel iets dat een keer niet lekker loopt of dat je het ergens niet over eens bent. Maar dan praat je daar over. Voor mij waren er geen dusdanig grote dingen, dat het tot deze beslissing hoefde te komen."

Kritisch op VVD-top
Van der Raad was eerder dit jaar kritisch op de partijtop van de VVD. Zo stuurde ze een brandbrief naar Mark Rutte. Volgens Boogaard speelde dat niet mee in de beslissing om het vertrouwen op te zeggen. "Dat heeft ze als individueel lid van de VVD gedaan."

Van der Raad zit sinds begin november ziek thuis. Ze keert sowieso niet voor eind februari terug in de raad. Ze heeft al wel het besluit genomen dát ze terug wil in de raad, als haar gezondheid dat tenminste toestaat. Dat betekent dat ze haar zetel niet teruggeeft aan de VVD, maar dat ze als zelfstandig raadslid doorgaat.

Raadswerk voorzetten
"Ik ben nog niet klaar met mijn raadwerk en dus ga ik mijn zetel ook niet opgeven", zegt Van der Raad. "Ik ben niet voor niets gekozen. Ik vind dat ook belangrijk voor de inwoners van Lelystad."

Ze wil constructief blijven werken met de VVD: "Ik zal altijd een VVD-er blijven, dat zit in mijn DNA. Ik blijf dan ook gewoon achter de partijstandpunten staan en ik zal ook voorstellen blijven steunen in de raad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel