'Komen ze niet naar Almere, dan ga ik naar Den Haag'

ALMERE • Za 9 december 2023 | 8:42 • Zaterdag 9 december 2023 | 8:42

Alle nieuwe Kamerleden die deze week zijn begonnen, hebben een uitnodiging gekregen van de Almeerse burgemeester Hein van der Loo. Hij wil ze graag ontvangen in Almere om hen bij te praten. "En komen ze niet naar Almere, dan ga ik naar Den Haag", aldus Van der Loo in Het Gesprek.

Van der Loo is nu negen maanden burgemeester. Toen de burgemeester begon wilde hij graag met zoveel mogelijk Almeerders kennismaken. Inmiddels heeft hij ongeveer 150 bezoeken afgelegd. "Dat zijn bezoeken aan bedrijven, maar ook bij mensen thuis. Ik heb bijvoorbeeld bij een mevrouw thuis een boterham gegeten."

Ook bezoeken aan scholen en religieuze instellingen stonden op zijn lijstje. Daardoor kennen steeds meer mensen hem: "Dat vind ik fijn, dan kunnen mensen me makkelijk aanspreken." Overigens kunnen Almeerders zich nog steeds melden als ze de burgemeester op bezoek willen.

Almere kent ook minder plezierige kanten, zoals schietpartijen, explosies en deze week nog een vondst van lachgas en illegaal vuurwerk, waardoor de burgemeester een huis in de Filmwijk moest sluiten. Desondanks: "Ik vind het een voorrecht om burgemeester van Almere te zijn. Daar horen ook verdrietige dingen bij, zoals explosies en andere criminaliteit. Ik sta ervoor om hiertegen op te treden. Voor een veilige stad". Van der Loo wil hierin streng en duidelijk zijn. Dat verwachten mensen ook van een burgemeester: "Goed dat er tegen opgetreden wordt, zeggen ze dan."

Trots op drie Almeerders
Woensdag is de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Van der Loo is er trots op dat er drie Almeerders in zitten: "Ik denk dat het goed is voor de provincie dat er drie vertegenwoordigers in zitten."

De overige nieuwe Kamerleden heeft de burgemeester een brief geschreven. "Wij nodigen hen uit voor een werkbezoek. En komen ze niet naar Almere, dan ga ik naar Den Haag", zegt Van der Loo.

De burgemeester wil de nieuwe parlementariërs vooral bijpraten over de file op het stroomnet. Ook wil hij de IJmeerverbinding tussen Almere Pampus (30.000 nieuw te bouwen huizen) en Amsterdam onder de aandacht blijven houden. Samen met Lelystad wil hij tevens aandacht voor de oude wijken in de 'new towns'.

Verkiezingen
Bij de laatste verkiezingen had Almere een opkomstpercentage van 68 procent, tien procent lager dan het landelijk gemiddelde. Van der Loo hierover: "Ik schrok hier niet van. Ik wist dat het opkomstpercentage laag is in Almere. Ik wil er van alles aan doen om dit omhoog te krijgen."

Het Gesprek is een onderdeel van het programma van Leo Schouwenaar en Jordy Bouw. Dat is iedere werkdag te horen en te zien tussen 06.00 uur en 10.00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel