Er mag weer minder tong worden gevangen; vissers boos

URK • Za 9 december 2023 | 13:02 • Zaterdag 9 december 2023 | 13:02

Komend jaar mag zestig procent minder tong worden gevangen dan dit jaar. Dat meldt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema, in een brief aan de Tweede Kamer. Dit besluit is het resultaat van onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Urker vissers reageren ontstemd.

De minister schrijft dat de beperking nodig is voor het behoud van de tong in de Noordzee. Het tongquotum komt volgens hem nu overeen met het advies van de wetenschap en de geldende regelgeving. "Ik realiseer me terdege dat dit grote negatieve gevolgen voor de Nederlandse bodemvisserij-sector inhoudt, nu voor het derde jaar op rij een korting voor tong plaatsvindt," schrijft Adema in de brief.

Vissers noemen het wurggreep
De visserijsector is boos over het besluit. Jacob van Urk van VisNed, noemt dit besluit onbegrijpelijk. Het is volgens hem weer een extra tegenslag voor de sector. Er waren gesprekken met de minister om het quotum komend jaar met dertig procent te minderen, maar dit is dus niet gelukt. Ook vissersactiegroep EMK-Vissers noemt dit besluit "een wurggreep".

De minister gaat in januari in gesprek met de visserijsector. "Het is een grote klap voor de Nederlandse vissers, die veel op tong vissen, hun families en de keten." Hij vindt het belangrijk dat naast het wetenschappelijk advies voor het behoud van gezonde visbestanden er ook rekening gehouden moet worden met de vissers.

Benutting van het quotum
Als er volgend jaar zestig procent minder tong mag worden gevangen, betekent dat nog niet direct dat de vangst ook erg achteruit gaat. Het quotum van dit jaar was volgens VisNed op 30 november voor 39 procent benut. Dat is meer dan in 2022, toen werd het quotum voor tong voor een derde benut. Volgens Van Urk komt dit doordat het nu een goed najaar is voor de visserij. Als 2024 ongeveer hetzelfde loopt als dit jaar, kan de sector aan het einde van het jaar volgens Van Urk tegen problemen aanlopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel