Veel minder Noordzeevis gevangen, wel recordprijs voor tong

URK • Wo 14 december 2022 | 19:39 • Woensdag 14 december 2022 | 19:39

Noordzeevissers hebben dit jaar aanzienlijk minder platvis gevangen dan vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van belangenorganisatie VisNed en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vis die wel is gevangen, met name tong, werd daardoor voor recordprijzen verkocht.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werd er bijna vierduizend ton schol en tweeduizend ton tong minder gevangen. De aanvoer van tarbot en griet halveerde. De reden is dat dit jaar veel Noordzeekotters aan wal bleven vanwege de extreem hoge brandstofprijzen.

Hoewel er in 2022 ook iets minder vis gevangen mocht worden dan in 2021, werden deze jaarquota bij lange na niet gehaald. Het quotum voor tong werd voor slechts 34 procent benut. Slechts een kwart van de toegestane 36.000 ton schol werd dit jaar boven water gehaald.

De platvis die dit jaar wel in de visafslag belandde, stond door de verminderde aanvoer voor recordprijzen op de veilingklok. De prijs van tong bereikte een piek in augustus 2022 met 18,74 euro per kilo vis, aldus het CBS. Dat is 43 procent hoger dan een jaar eerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel