Meer watervogels dan ooit tevoren door moerasreset Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Ma 11 december 2023 | 6:29 • Maandag 11 december 2023 | 6:29

Er zijn tienduizenden watervogels te zien in de Oostvaardersplassen, meer dan ooit tevoren. Dat is volgens ecoloog Mennobart van Eerden te danken aan de moerasreset. "Het effect is nu al gigantisch en we verwachten er heel veel van," zegt Van Eerden.

Twee jaar geleden is begonnen met het weg laten stromen van water uit een heel groot stuk van de Oostvaardersplassen. Afgelopen zomer stond het helemaal droog. Dit wordt gedaan om nieuwe planten en riet de kans te geven om te ontkiemen en groeien. Dat zorgt nu voor veel voedsel waar de watervogels op af komen.

Wintertalingen en smienten
Er zijn volgens Van Eerden elk jaar altijd al duizenden watervogels die naar de Oostvaardersplassen komen, maar nu zijn het er opvallend meer. Bij een recente telling waren er 50.000 wintertalingen en 30.000 smienten. Dat zijn aantallen die je nergens anders in Nederland kunt zien.

Ecoloog Mennobart van Eerden

In de herfst heeft het veel geregend waardoor er in het moerasreset gebied weer wat water staat. Met alle zaden op de bodem zorgt dat voor ideale omstandigheden. De watervogels komen 's nachts naar het gebied om te eten. Overdag zijn ze dan verderop in de Oostvaardersplassen te vinden om uit te rusten. Maar ze rusten ook op andere plekken in het Nationaal Park.

Zenderonderzoek geeft inzicht
Zo is uit zenderonderzoek gebleken dat talingen overdag ook graag naar de Marker Wadden trekken. De verbindingen tussen de verschillende gebieden zijn heel belangrijk, volgens de ecoloog. Vogels houden zich niet aan grenzen van bepaalde gebieden of beheerders. Daarom is het belangrijk om samen te werken om het zo optimaal mogelijk te maken, vindt Van Eerden.

Heel veel nieuw riet
De moerasreset moet er uiteindelijk voor zorgen dat er 600 hectare nieuw rietlandschap ontstaat. Overal in de Oostvaardersplassen zie je nu al riet, maar vooral de enorme schaal van het nieuwe rietlandschap is belangrijk. Want dat riet biedt bescherming voor vogels tegen bijvoorbeeld de vos. De hoop is dat veel soorten daardoor betere kansen krijgen en het goed gaan doen.

Nieuw riet

Ecoloog Van Eerden verwacht dan meer zilverreigers, de lepelaar komt misschien terug en de roerdomp stand kan oplopen. Maar ook zeldzamere soorten als de porseleinhoen, snor, blauwborst, het baardmannetje en de kiekendief zullen het dan weer goed gaan doen, denkt de ecoloog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel