Provinciale politiek zegt unaniem nee tegen vervuilde baggerspecie in Flevoland

FLEVOLAND • Do 14 december 2023 | 1:08 • Donderdag 14 december 2023 | 1:08

Gedeputeerde Harold Hofstra moet op zo kort mogelijke termijn in gesprek met demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over het storten van vervuild baggerspecie in Flevoland. Provinciale Staten willen absoluut niet dat er hier baggerspecie wordt gestort, waarin het schadelijke PFAS kan zitten.

Hierover namen de Staten woensdagavond laat unaniem een motie aan van de SP. Fractievoorzitter John Cocu is al tijden bezorgd over de mogelijkheid dat in Flevoland PFAS kan worden gestort in voormalige zandputten. Zijn motie bleef een tijdje op de plank liggen, maar kwam pas nu in stemming.

Gedeputeerde Hofstra bevestigde dat het Rijk de Vaartplas in Almere heeft aangewezen als plaats waar baggerspecie mag worden gestort. Volgens 50Plus wordt daar ook al een tijdje gestort.

Hofstra kon dat woensdagavond niet bevestigen en weet evenmin of het om PFAS gaat. Volgens hem wordt er wel gestort in het depot IJsseloog in het Ketelmeer, dat rechtstreeks onder verantwoordelijkheid valt van Rijkswaterstaat.

'Gesprek urgent, daarom nu motie'
PFAS is een verzamelnaam voor verschillende stoffen, het meest bekend van de anti-aanbaklaag in pannen. De stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Diverse fracties willen dat de provincie hen beter informeert over PFAS en de mogelijke stortlocaties in Flevoland. Dat vindt de SP prima, maar fractievoorzitter Cocu wilde niet langer wachten om zijn motie in stemming te brengen. Een gesprek tussen Flevoland en de minister is volgens hem urgent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel