Afvalberg Lelystad verhogen van 15 naar 35 meter valt niet goed bij omwonenden

LELYSTAD • Do 14 december 2023 | 6:30 • Donderdag 14 december 2023 | 6:30

De plannen voor de uitbreiding van de vuilstort aan de Zeeasterweg in Lelystad vallen niet goed bij veel omwonenden. Dat bleek woensdagavond tijdens een eerste participatiebijenkomst van Afvalzorg Lelystad.

Omwonenden mochten op de bijeenkomst meepraten over de voorgenomen grote uitbreiding van het bedrijf. Ruim tachtig belangstellenden uit de nabijgelegen wijk De Landerijen en enkele boeren uit de omgeving zaten in een klein zaaltje. Er was veel kritiek op de plannen die er in het kort op neerkomen dat het bedrijf de afvalberg wil verhogen van 15 meter naar ruim 35 meter hoog.

Boeren zeiden op de bijeenkomst, dat ze bang zijn dat er nog langer vrachtwagens over de smalle binnenwegen zullen rijden en ze vroegen zich af of het niet beter zou zijn als de wegen verbreed zouden worden. Er werd ook voorgesteld om een afslag bij de A6 aan te leggen zodat de grote vrachtwagens niet meer binnendoor hoeven te rijden. Op al die vragen kwam geen antwoord.

'Het stinkt nu al'
Bewoners van de nabijgelegen wijk De Landerijen zeggen nu al last van stank te hebben en zijn bang dat dit alleen maar erger wordt als het afvalbedrijf uitbreidt. "Ik denk dat de plek al aardig vol is en 35 meter hoge bergen, dat is toch wel erg hoog", zegt één van de omwonenden. "Ik heb nu al last van die penetrante lucht."

Een andere bezoekster op de bijeenkomst vertelt dat ze al maanden aan bel trekt over de stank, maar dat er vervolgens niets gebeurt. Directeur Mark Vaal van Afvalzorg sprak dat tegen. "Er is absoluut wel wat gebeurd om tot tot een verbeterde situatie te komen."

Veel kritiek was ook op het plan om uitgerekend Lelystad te kiezen als een van de achttien locaties waar meer afval gedumpt moet worden. "Jullie willen alleen praten over wat er moet veranderen. Ik wil die hele berg hier niet", zegt een bewoner van De Landerijen en hij krijgt vervolgens applaus van veel aanwezigen.

'Wat kunnen we nog?'
Toen de bijeenkomsten werden aangekondigd was er al onduidelijkheid over hoeveel invloed inwoners nog hebben op de uitbreidingsplannen. Die vraag werd woensdagavond volgens bezoekers niet beantwoord. "We kunnen mee-participeren op deze bijeenkomst maar of we nou mee kunnen besluiten bij de verder planvorming dat is niet duidelijk."

Er zijn de komende maanden nog vier participatiebijeenkomsten gepland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel