Nieuw gezondheidscentrum Emmeloord vertraagd naar eind 2025

NOORDOOSTPOLDER • Do 14 december 2023 | 22:06 • Donderdag 14 december 2023 | 22:06

Het nieuwe gezondheidscentrum Het Vlie in Emmeloord moet eind 2025 in gebruik worden genomen. Dat zeggen het Antonius Ziekenhuis en de gemeente Noordoostpolder. Het beoogde zorgplein aan de Urkerweg had er eind volgend jaar moeten staan, maar een van de partners trok zich terug. Daarom gaat het plan terug naar de tekentafel waarna de knoop komend voorjaar moet worden doorgehakt. 

Meerdere zorgaanbieders in Emmeloord willen onder één dak komen te zitten. Daarover wordt al zo'n drie jaar gepraat.

Het project liep eerder vertraging op door het verwerven van de grond, eerder dit jaar werd duidelijk dat zorgaanbieder B.Braun zich uit het project had teruggetrokken. Deze onderneming zou twee gebouwen voor Het Vlie ontwikkelen. 

Nu blijkt dat de overgebleven zorgaanbieders maar één gebouw voor hun rekening willen nemen, zegt de gemeente. Daardoor moet voor het tweede pand een andere partij gezocht worden.

Ook heeft de GGD aangegeven met de ambulancevoorziening niet op de beoogde locatie te willen zitten, omdat dat een verslechtering voor de aanrijtijden lijkt te zijn, zegt de gemeente. Daarvoor zou extra onderzoek volgen.

Een van de beoogde gebouwen

Een binnenplaats bij het zorgplein

'GGD blijft betrokken bij plannen'
Het Antonius Ziekenhuis laat weten dat alles ter discussie staat, ook het aantal gebouwen voor Het Vlie. Dat heeft met de gestegen kosten te maken maar ook met de veranderende zorg zoals digitalisering, zegt een woordvoerder.

De GGD is volgens het Antonius Ziekenhuis na een gesprek, afgelopen dinsdag, nog steeds 'aan boord'. In het overleg zou niet zijn gesproken over aanrijtijden, aldus de woordvoerder.

Het CDA en ChristenUnie-SGP gaven maandagavond in de raadsvergadering aan zich zorgen te maken over Het Vlie. Zo stelde CDA-raadslid Ramona van Urk voor om preventief mee te kijken bij en te sturen in de plannen.

Daarop liet wethouder Van Amersfoort weten het overleg van dinsdag te willen afwachten. Daarin moest meer duidelijk worden over de stand van zaken, zei hij. Van Amersfoort gaat de raadsleden nog bijpraten over de laatste ontwikkelingen, liet een gemeentewoordvoerder donderdag weten.

Sloop Dokter Jansencentrum loopt ook uit
Vorige week vrijdag werd al duidelijk dat de huurders van het Dokter Jansencentrum een jaar langer in het gebouw kunnen blijven vanwege de vertraging van Het Vlie. Die termijn zal ook opschuiven.

De inschatting is dat het voormalige ziekenhuis eind 2025 of begin 2026 kan worden gesloopt, zegt de gemeente. Daarna kunnen nieuwe woningen worden gebouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel