Hoge Raad besluit vanmiddag of Deventer moordzaak heropend wordt

LELYSTAD • Di 19 december 2023 | 7:22 • Dinsdag 19 december 2023 | 7:22

De Hoge Raad maakt dinsdagmiddag bekend of de Deventer moordzaak wordt heropend. In die zaak werd Lelystedeling Ernest Louwes veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor de dood van weduwe Jacqueline Wittenberg in Deventer.

Zij werd in september 1999 in haar huis door verwurging en messteken om het leven gebracht. Louwes was haar financieel adviseur.

Het besluit van de Hoge Raad wordt dinsdag om 12.30 uur via een livestream bekendgemaakt. De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad in augustus om de zaak niet te heropenen, omdat er geen nieuwe feiten zijn. De Hoge Raad neemt dit advies vaak over, maar wijkt daar soms toch van af.

Update 13:00 uur:
De Hoge Raad heeft besloten de Deventer moordzaak niet te heropenen.

'Over het hoofd gezien'
Louwes' advocaat Geert-Jan Knoops wil nog altijd dat forensisch rechercheurs van het coldcase-team van de politie Amsterdam als getuigen moeten worden gehoord.

Knoops vindt dat de advocaat-generaal "belangrijke argumenten uit het coldcase-rapport over het hoofd heeft gezien. Als het hof daarvan kennis had kunnen nemen, had dit hoogstwaarschijnlijk geleid tot vrijspraak", stelde Knoops in september.

Louwes en advocaat Knoops in 2013

DNA
Louwes werd in 2000 veroordeeld, mede omdat DNA van hem op de blouse van het slachtoffer was gevonden. Volgens Knoops zou uit onderzoek blijken dat er mogelijk onzorgvuldig met die blouse is omgesprongen.

Bovendien heeft Louwes altijd volgehouden dat hij zich op een andere plek bevond toen hij met zijn mobieltje met de weduwe telefoneerde. De onderzoekers stellen dat die bewering kan kloppen.

Louwes heeft zijn straf uitgezeten, maar heeft betrokkenheid bij de zaak altijd ontkend. De zaak is een van de bekendste rechtszaken in Nederland en leidde tot een golf van publicaties, een film en een veelbeluisterde podcast.

Wat is de Hoge Raad?
De Hoge Raad is de hoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. De Hoge Raad beoordeelt of de rechtbank of het gerechtshof bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel