Verdachten schietpartij Zeewolde voor rechter, link met aanslag op Peter R. de Vries

ZEEWOLDE • Ma 18 december 2023 | 22:42 • Maandag 18 december 2023 | 22:42

Drie mannen van Poolse afkomst staan deze week voor de extra beveiligde rechtbank voor de rechter voor poging tot moord in Zeewolde op een andere Poolse man.

Op 5 oktober 2021 werd het slachtoffer op klaarlichte dag vier keer in zijn benen geschoten om hem, zo verklaarde één van de verdachten, een lesje te leren omdat hij zijn schulden niet had betaald.

'Verhoogd veiligheidsrisico'
De zaak wordt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gehouden en niet in Lelystad vanwege 'een verhoogd veiligheidsrisico', aldus een woordvoerder van de rechtbank. Dit omdat één van de verdachten, de 28-jarige Krystian M., ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juli 2021.

Verdachte wil andere rechters
Aan het begin van de zitting op maandag wilde één van de verdachten, de vermoedelijke schutter, het woord om vervolgens de rechters te wraken. Volgens de 37-jarige verdachte kunnen de rechters zijn zaak niet objectief behandelen omdat ze tijdens een pro-forma zitting zijn voorarrest hebben verlengd.

Daarom zouden ze volgens hem moeten worden vervangen door andere rechters. De rechter besloot daarop de behandeling van zijn strafzaak op te schorten en verder te gaan met het behandelen van de overgebleven verdachten waaronder Krystian M.

Wraken?
Het wraken van een rechter is een procedure om te kijken of de rechter wel objectief is. Dan wordt gekeken of er redenen zijn waardoor de rechter vooringenomen zou kunnen zijn.

Bijvoorbeeld omdat familie of bekenden van de rechter betrokken zijn bij de zaak. Of omdat de rechter door een nevenfunctie belang heeft bij de uitkomst van de zaak. Als dat het geval is, wordt de rechter gewraakt en moet die worden vervangen.

Puur toeval
Krystian M. ontkent ook maar enige betrokkenheid in de zaak. Volgens hem is alles wat er die dag gebeurde toeval. Zo was hij een paar uur voor het schietincident toevallig in Zeewolde, waar hij handschoenen kocht bij de Action.

Volgens hem is het puur toeval dat de schutter even later in Zeewolde dezelfde handschoenen droeg. Ook was hij na het schietincident toevallig in Lelystad, waar hij de bestuurder van de motor ontmoette. Volgens Krystian M. worden hem allerlei dingen in de schoenen geschoven door een getuige, die volgens M. zelf de opdrachtgever van de aanslag in Zeewolde is.

Ridouan Taghi
De man, die wordt aangeduid als verdachte 5089, zou hebben verklaard dat hij informatie van M. heeft gekregen over zijn rol in de moord op Peter R. de Vries. Volgens hem is topcrimineel Ridouan Taghi de opdrachtgever van de moord op de misdaadverslaggever.

Volgens Krystian M. is het allemaal onzin en wordt hij ten onrechte beschuldigd. "Die man heeft een goed plan bedacht. Anderen erin gooien, zelf buiten beeld blijven. Een slimme zet van hem, schaakmat", aldus M.

De andere verdachte, de 32-jarige P.K. heeft bekend dat hij de motor heeft bestuurd tijdens de aanslag en dat hij de schutter naar Den Haag heeft gebracht. Hij heeft spijt van zijn rol en wil na zijn straf zijn leven als bouwvakker weer oppakken.

Hij zou de klus hebben gedaan omdat hij even daarvoor was ontvoerd en ernstig werd bedreigd. Hij had geen keus en moest de klus onder dwang doen. Hij wil zijn leven beteren verklaarde hij tegenover de rechter.

Hoe gaat de zaak verder?
Dinsdagochtend om 09:00 uur beslist de wrakingskamer of de rechters in de behandeling van de derde verdachte worden vervangen. Om 10.00 uur gaat de behandeling tegen de andere twee verdachte in elk geval verder. De Officier van Justitie zal na haar requisitoir de strafeis bekend maken. De uitspraak is op 29 januari in de bunker in Osdorp in Amsterdam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel