Stationsgebied Lelystad volgend jaar op de schop

LELYSTAD • Vr 22 december 2023 | 11:33 • Vrijdag 22 december 2023 | 11:33

De werkzaamheden aan de voorzijde van het stationsgebied in Lelystad beginnen naar verwachting na de zomer van volgend jaar. Dat verwacht wethouder Piet van Dijk. Het gaat concreet om het deel 'Stationsgebied-Oost.

Het bestemmingsplan voor het gebied is nu definitief. Op de aanbesteding hebben zich tien aannemers ingeschreven en vijf daarvan zullen worden uitgenodigd voor gesprekken.

Van Dijk zegt dat daarna een keuze gemaakt wordt, waarbij gekeken wordt naar prijs, kwaliteit en de planning. "Want het is een complexe operatie."

Coffeeshop naar tijdelijke locatie
In de plannen wordt de Middendreef verlegd tot dichter bij het spoor, komt er een nieuw 'eilandbusstation' en wordt het hele Stationsplein groener en vriendelijker ingericht.

Deze plannen worden in fases uitgevoerd. Als eerste merkbare klus wordt de coffeeshop verplaats naar het 'Stationsbalkon-Noord', het terrein tegenover de voormalige BCC, dat ook enige tijd dienst heeft gedaan als locatie voor de zaterdagmarkt.

Fasering
"Onderdeel van de aanbesteding is hoe de aannemer de fasering voor zich ziet. Maar het lijkt logisch dat er eerst begonnen wordt met het verleggen van de Middendreef, dat daarna het nieuwe busstation wordt aangelegd en dat als laatste het nieuwe Stationsplein wordt ingericht," zegt Van Dijk.

Verder wordt er nog een 'studie' gedaan naar een openbaar kunstwerk dat op het nieuwe Stationsplein zou moeten komen. Dat is een wens van Jong Lelystad, die daar bij de plannen voor het nieuwe Stationsgebied een voorstel voor indiende. Dit alles moet waarschijnlijk in 2026 klaar zijn.

Als het nieuwe busstation wordt ingericht verdwijnt de fietsenstalling naast de coffeeshop en zal er een nieuwe, tijdelijke fietsenstalling aan de Schepenen komen. Dat gebeurt op het lege veld achter het station, waar een woontoren van 70 meter is gepland.

Stationsgebied-West
En dan is er ook nog het Stationsgebied-West, bij het Hanzepark, waar die woontoren komt. Ook daarvan is het bestemmingsplan definitief geworden en zal Centrada het eerste deel, tegen de Hanzeborg aan, ontwikkelen. Daarvan begint de bouw ook al volgend jaar. Voor het tweede deel van dat gebied, met de woontoren, wordt volgend jaar de markt opgegaan en wordt de start van de bouw voorzien in 2026.

Dit verhaal is gemaakt door Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband. Tips? Stuur een e-mail.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel