Bomen gaan twee jaar lang de opslag in, herinrichting stationsgebied is begonnen

LELYSTAD • Do 7 maart 2024 | 6:57 • Donderdag 7 maart 2024 | 6:57

Met een kraanmachine, trekker en de nodige verkeersregelaars is de nachtelijke operatie om het stationsgebied in Lelystad tijdelijk boomvrij te maken begonnen. Woensdag was de eerste van in totaal drie avonden en nachten dat er tussen 21.30 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends bomen langs de Middenweg worden weggehaald.

Wethouder Piet van Dijk is blij dat nu daadwerkelijk te zien is dat het stationsgebied aangepakt gaat worden. De in totaal zestien bomen moeten worden weggehaald, omdat het gebied volledig op de schop gaat. Zo komt de Middenweg dichter bij het station te liggen, zodat er ruimte komt voor een busbaan.

Lees ook: Stationsgebied Lelystad op de schop: zo gaat het eruitzien

Twee jaar in depot
Bomen die gezond zijn, worden in de nieuwe situatie straks teruggeplaatst. Tot die tijd worden ze in een speciaal depot opgeslagen. Daar blijven de bomen waarschijnlijk een jaar of twee. "We zijn afhankelijk van de andere werkzaamheden wanneer de bomen weer terug kunnen worden geplaatst op hun nieuwe plek", zegt projectleider Janoah Bovenhuis.

Rondom het stationsgebied is het rustig, ook zijn er geen omwonenden die komen kijken. Zij zijn vooraf via een bewonersbrief geïnformeerd. "We proberen alles zo stil mogelijk te doen", aldus Bovenhuis.

Voorbereid
De bomen zijn vorig jaar maart al voorbereid op de verhuizing, vertelt Bovenhuis. Zo zijn ze voorzien van een wortelscherm, zodat ze goed verplantbaar zijn. Met behulp van onder meer een kraan zijn ze woensdagavond op een dieplader gezet.

Door de werkzaamheden is de weg beperkt te gebruiken voor aanwonenden en verkeer van en naar de Zilverparkgarage en het Reaalhof. Alleen vanaf de Ziekenhuisweg/Middendreef (zuidkant) kan er over de Middenweg gereden worden.

Om alles in goede banen te leiden staan er verkeersregelaars. Bussen en hulpdiensten kunnen wel gewoon in beide richtingen over de weg blijven rijden. Ook fietsers en voetgangers kunnen de Middenweg blijven gebruiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel