Stationsgebied Lelystad op de schop: zo gaat het eruitzien

LELYSTAD • Wo 19 juli 2023 | 17:45 • Woensdag 19 juli 2023 | 17:45

De start van de bouw van een nieuw stationsgebied in Lelystad moet eind 2024 van start gaan. Met een eilandbusstation, glazen fietsenstalling en een woontoren van zo'n 70 meter. Het gebied voor het station, achter het station en bij het Zilverpark zal een flinke metamorfose krijgen.

Vooral de woontoren van 70 meter naast de rechtbank zal hoge ogen gooien. Wethouder Piet van Dijk: "Met de ontwikkeling van Hanzepark heeft Lelystad er straks weer een plek bij om trots op te zijn. Het wordt een architectonisch visitekaartje van de stad, dat ook goed zichtbaar is vanuit de trein." Ook is het de bedoeling dat in het geheel veel groen te vinden is, dus veel bomen en 'groene' daken. Er zullen zowel koop- als huurwoningen komen.

Een schets van de nieuwe situatie, met achterin de hoge woontoren

Het eilandbusstation zal een stuk verplaatst worden naar waar nu ongeveer de coffeeshop zit. Bussen hoeven dan niet meer onder het station door maar kunnen via dezelfde route weer terug. Op de plek waar nu de bussen onder het station door gaan wordt een glazen fietsenstalling aangelegd. De onderdoorgang is dan alleen nog te gebruiken voor fietsers.

Op de plek waar nu het Getronics-gebouw staat komen woningen. Hoeveel dat er zullen zijn, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk komen de woningen niet zo dicht bij de spoorbaan te liggen maar meer op de plek waar nu de parkeerplaatsen zijn. Wel zal het daar ook om hoogbouw gaan. Van Dijk: "Hier zal eerst nog een participatietraject met de omwonenden voor plaatsvinden."

Links zijn de nieuwe woningen op de plek van het Getronics gebouw te zien

In het gebied achter de rechtbank komen vooral kantoren en een klein aantal woningen. In het gebied komen samen met de plek van Getronics in totaal 525 woningen en 10.000 vierkante meter aan kantoren. Ook zal er een parkeergarage komen met meerdere lagen en een groen dak.

De ontwikkelingen rondom het Zilverpark zijn nog niet allemaal goedgekeurd door de gemeenteraad, maar ook daar zal het één en ander gaan veranderen volgens wethouder Van Dijk. Aan de zijde van het station moeten ook woningen komen en de dreef langs het ziekenhuis moet dicht zodat zowel het park als de skatebaan uitgebreid kan worden. Uiteindelijk zal ook het ziekenhuis afgebroken worden en een kleiner gebouw op de huidige parkeerplaatsen worden neergezet.

Om de nieuwbouw rondom de rechtbank mogelijk te maken zal het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. In het huidige bestemmingsplan mag er wel gebouwd worden maar niet zo veel en niet zo hoog. Ook zullen de omwonenden erbij betrokken worden d.m.v. een inloopavond. Daarna kan het plan nog 6 weken worden ingezien en kan er bezwaar worden gemaakt. Uiteindelijk zullen de plannen dan weer voorgelegd worden aan de gemeenteraad die er een klap op moeten geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel