Opmerkingen ProRail over stationsgebied Lelystad schieten politiek in het verkeerde keelgat

LELYSTAD • Wo 13 september 2023 | 20:26 • Woensdag 13 september 2023 | 20:26

De gemeenteraad van Lelystad is niet te spreken over de opmerkingen die ProRail heeft gemaakt over het bestemmingsplan voor het stationsgebied waarover de raad deze maand beslist. "Die zienswijze verrast ons", zegt Jarno Volmer van de ChristenUnie. "Het lijkt wel een eisenpakket."

Het stationsgebied gaat de komende jaren op de schop. Deze opknapbeurt moet eind volgend jaar beginnen. Het huidige busstation wordt vervangen door een nieuw zogenoemd 'eilandbusstation', er komt meer groen en ruimte voor woningbouw.

Volgens ProRail mag dat groen niet ten koste gaan van de zichtbaarheid van het station. "We willen dat het station goed vindbaar is. Het is belangrijk dat reizigers zich kunnen oriënteren op de omgeving en het station, zodat het helder is waar je naartoe gaat. Als je met de inrichting van de stationsomgeving daar geen rekening mee houdt, bijvoorbeeld doordat je heel veel struiken en bomen voor het station zet, voldoet het niet om bordjes op te hangen met een verwijzing naar het station", schrijft ProRail.

Hierover wil de spoorwegbeheerder met de gemeente in gesprek: "We zien de uitnodiging graag tegemoet." Verder vindt ProRail dat de gemeente parkeerplekken moet regelen voor personeel dat nodig is bij eventuele problemen aan het spoor. "Uw gemeente moet parkeerplekken garanderen om onze kritische assets te kunnen onderhouden bij storingen.”

Toon maakt de muziek
Het is met name de gebiedende toon die verkeerd valt bij de gemeenteraad. "Groen bijvoorbeeld hoort toch echt bij de hoofdstad van de nieuwe natuur", vindt Volmer. Overigens gaat hij er helemaal vanuit dat de Lelystedelingen het station weten te vinden. Ook de VVD vindt dat er aan de toekomstige groene inrichting niet getornd mag worden.

Volgens wethouder Piet van Dijk wordt de soep minder heet gegeten dan ze wordt opgediend. “We zijn in constant overleg met ProRail en zullen dat blijven. Bovendien staat er in de zienswijze niets dat vloekt met onze plannen."

Dit artikel is gemaakt door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Radio Lelystad en Omroep Flevoland op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel